fbpx

Medijska cenzura švedskih medijev: V Östersundu iščejo štiri posiljevalce, vsi naj bi bili migranti

Foto: epa

V Östersundu na Švedskem so se v zadnjih dneh zvrstila številna posilstva. Storilci nezaslišanih dejanj naj bi po podatkih policije bili migranti. Kriminalna dejanja forenziki in policija še preiskujejo, zaenkrat pa so znani fizični opisi storilcev in kraji nesreče. Večina švedskih medijev o dogodku ne poroča skladno z novinarskimi standardi.

Na dan so prišle tudi nove informacije policije o dveh nasilnih napadih v Östersundu, ki so se dogajali v noči iz nedelje na ponedeljek. V enem od prijavljenih primerov so dekle napadli trije moški.  V noči na ponedeljek je bila mlada ženska, rojena leta 1999, ujeta na dvorišču in posiljena od še trenutno neznanega moškega pri Köpmangatanu 49 v Östersundu. Ženska ni mogla poklicati pomoči ali kakor koli zakričati, saj ji je storilec med posilstvom zavezal usta. Po opisu dekleta bi naj storilec bil star od 30 do 40 let, visok približno 170 cm in po zunanjem izgledu “videti močan”. Bil je temnejše kože in imel je urejeno krajšo brado in brke, ki so bili močni in zavihani navzgor. Imel je temne, kratke lase in temne oči, obrvi pa zelo goste. Storilec je govoril švedsko z refrakcijo in še en jezik, katerega dekle ni razumelo. Nosil je vojaško-zelena oblačila, dolg pulover ali jakno, ki je bila razvlečena kakor hlače. Na glavi je imel kapo, na kateri je pisalo policija.

Švedski mediji cenzurirajo kriminal migrantov
V noči po ponedeljku se je v Östersundu zgodilo še eno posilstvo, katerega storilci naj bili tri roparji. Posilstvo se je zgodilo 17. julija med 3. in 4. uro na Storgatanu 59 C. žensko so napadli trije moški, ki so med dejanji sodelovali. Prvi izmed treh je visok med 175 in 180 cm, plešast in normalne postave. Drugega ocenjujejo v isti višini, imel naj bi veliko brado in bil močnejše izoblikovane postave. Tretji storilec ima temne kratke lase, postrižene ob straneh in daljše po glavi ter je atletske postave.

Migranti na Švedskem (foto: epa).

Vsi trije storilci imajo temnejšo barvo kože in med seboj govorijo v tujem jeziku. Vsi so bili tudi oblečeni v temne hlače (kavbojke) in temne srajce. Kriminalni dejanji so preiskovali forenziki in kriminalci, kaj so odkrili, pa policija zaenkrat še ne poroča. Švedski osrednji mediji, kot vedno cenzurirajo poročila in prikrivajo dejstva, in to kljub tveganju in dejstvu, da moški lahko storijo novo posilstvo.

K. F.