fbpx

Mednarodne banke razmišljajo o selitvi iz Londona v Pariz

Foto: STA

Mednarodne banke, ki imajo sedež  v Londonu, razmišljajo o možnostih, da bi se po odločitvi Britancev za brexit preselile v Pariz. London je postal nekakšna bančna prestolnica v Evropi, saj ima tam več kot 23 mednarodnih institucij svoj sedež. Po odhodu Velike Britanije iz EU  bi se lahko nova večja finančna središča oblikovala v Parizu, Amsterdamu, Dublinu in Frankfurtu.

Britanska premierka Theresa May je napovedala, da bo do konca marca sprožila 50. člen lizbonske pogodbe, s čimer se bodo začela pogajanja z Brusljem o izstopu. Postopek ‘ločitve’ bo najverjetneje zelo zapleten, mednarodna podjetja, ki imajo sedež v Londonu, pa bodo morala vsaj nekaj poslov preseliti na celino, na kar je opozorilo tudi britansko bančno združenje.

Velike banke so se na nas že obrnile z vprašanji glede odnosa in zahtev francoskih regulatorjev,” je pojasnil generalni sekretar francoskega bančnega regulatorja Benoit de Juvigny, poroča STA. Banke  s sedežem v Londonu se sicer po šele informirajo o selitvi, s podobnimi vprašanji se na francoske regulatorje obračajo tudi odvetniki in svetovalne družbe. Do prvih preselitev mednarodnih posojilodajalcev bi lahko prišlo že v začetku prihodnjega leta.

A. B.