Mednarodni škandal! Hrvatje so besni: Turkmenistanci so nam ukradli vojaško uniformo!

Vir: družbena omrežja

Hrvaška vojska že deset let uporablja digitalno maskirno uniformo, na kateri je obris površine Republike Hrvaške. Lahko si predstavljate, kako so bili besni, ko so opazili, da enako uniformo sedaj uporablja še vojska v Turkmenistanu.

Da, prav ste prebrali! Hrvatje so bili prepričani, da imajo unikatno vojaško maskirno uniformo, dokler niso zagledali puščavske maskirne uniforme z istim obrisom Republike Hrvaške na turkmenistanskih vojakih. Verodostojnost potrjujejo tudi fotografije Gurbangulya Berdimuhamedova, predsednika Turkmenistana, vrhovnega poveljnika turkmenistanske vojske, oblečenega v “hrvaško vojaško maskirno uniformo”. Za piko na i je obdan z vojaki, ki so oblečeni v uniformo z istim vzorcem, piše Jutarnji list.

Vseeno pa podrobnejši pogled razkrije, da se turkmenistanska uniforma nekoliko razlikuje od hrvaške. Na primer, žepi so drugače postavljeni, kar bi lahko pomenilo, da so Turkmenistanci kupili samo tkanino. To pa je Hrvate vodilo do podjetja Čateks d.d. iz Čakovca, ki proizvaja to unikatno tkanino, saj bi to lahko pomenilo, da je omenjeno podjetje Turkmenistancem prodalo material, s katerim ekskluzivno razpolaga prav Hrvaška. Predsednik uprave Čateksa Davor Sabolić je kakršnokoli vpletenost zanikal: “Podjetje Čateks nikoli ni poslovno sodelovalo s Turkmenistanom, zato nas je ta izjava presenetila. Verjemite mi, tudi nas zanima, kako je možno, da turkmenistanski predsednik nosi hrvaško uniformo.” Sabolić je še dodal, da je to tkanino s točno tem vzorcem prepovedano uporabljati zunaj Republike Hrvaške. Tako da še naprej ostaja odprto vprašanje, kako je turkmenistanska vojska prišla do uniforme s hrvaškimi posebnostmi …

M. S.