Medtem ko je Janković v Ljubljani podražil vrtce, so ti na Dunaju že 10 let brezplačni – tudi zasebni!

Vrtec na Dunaju (Foto: PID / Martin Votava)

Medtem ko so se nedavno ljubljanski vrtci podražili za kar 14 odstotkov, na Dunaju otroci vrtce že deset let obiskujejo brezplačno, starši pa plačajo le nadomestilo za prehrano. Tam so sicer brezplačni tako javni kot zasebni vrtci, slednje pa si v Sloveniji želi oblast uničiti. Tamkajšnji vrtci so lahko zgled tudi glede obratovalnega časa, saj je ta prilagojen zaposlitvam staršev.

Jeseni 2009 so se dunajske oblasti odločile, da bodo tako javni kot zasebni vrtci brezplačni. Starši plačajo le 65 evrov mesečno za prehrano. V letošnjem mestnem proračunu je za vrtce namenjenih 870 milijonov evrov. Kljub takratni gospodarski krizi je mesto Dunaj pred desetimi leti ukinilo prispevek za vrtec za vse otroke, če ima vsaj eden od staršev stalno bivališče na Dunaju. Starši doplačajo le 65 evrov mesečno za prehrano in še za morebitne dodatne storitve, kot so na primer daljši odpiralni čas ali posebne pedagoške ponudbe. Socialno ogroženi so oproščeni tudi prispevka za prehrano.

Število mest v dunajskih vrtcih se je v zadnjih desetih letih močno povečalo
Letos bodo na Dunaju za delovanje javnih in zasebnih vrtcev namenili 870 milijonov evrov, kar je 421 milijonov več kot leta 2009. V zadnjih desetih letih se je namreč število mest v vrtcih s tedanjih 60.000 povečalo na 85.600. Trenutno lahko zagotovijo mesto v vrtcu 45 odstotkom otrok prvega starostnega obdobja in vsem otrokom drugega starostnega obdobja.

Na Dunaju rasti števila prebivalcev hitro sledi tudi ponudba novih stanovanj, vrtci pa ostajajo brezplačni. (Foto: Andreas Faessler, Wikimedia Commons)

S ponudbo vrtcev mesto sledi rasti števila prebivalcev
Kot še sporoča Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani, število prebivalcev na Dunaju stalno raste in se bo s trenutno 1,9 milijona v naslednjih šestih letih povečalo na dva milijona. Da bi lahko vsem otrokom omogočili lepo prihodnost, jim želi mesto zagotoviti kakovostno in dostopno izobraževanje. Zato stalno gradijo nove vzgojno-izobraževalne ustanove. Letos bo mesto na primer zagotovilo več kot 2.000 dodatnih mest v vrtcih. “Pomemben vidik pri ustvarjanju novih mest v vrtcih je tudi možnost združevanja poklica in družine. Na Dunaju imamo zelo visoko stopnjo vključenosti otrok v vrtce, odpiralni čas je prilagojen službam, zelo malo dni v letu so vrtci zaprti. Vse to omogoča dunajskim materam in očetom zaposlitev za poln delovni čas,” je povedal dunajski minister za izobraževanje Jürgen Czernohorszky. Na Dunaju so namreč skoraj vsi vrtci odprti devet ur ali več, zaprti pa so povprečno le sedem dni v letu.

Dunaj (Foto: Facebook)

V Ljubljani slika popolnoma drugačna, vrtci so se podražili za kar 14 odstotkov
Namesto da bi se zgledovali po Dunaju, gre Ljubljana pod vodstvom šerifa Zorana Jankovića v povsem drugo smer. V začetku poletja smo namreč že poročali o podražitvi vrtca za otroke iz prvega starostnega obdobja, ki znaša mesečno med 5,26 in 44,73 evra, glede na dohodninski razred. 60 odstotkov družin v Ljubljani spada v peti oziroma višji plačilni razred, kar pomeni, da bo strošek za enega otroka na letni ravni višji od najmanj 244 evrov do 537 evrov na družino. Za drugo starostno obdobje pa bo letno povišanje v večini družin povzročilo dodatnih 185 do 406 evrov stroškov letno. Podražitev vrtcev je sicer sledila podražitvam oskrbe s pitno vodo, parkirnine, grobnine, enkratne vozovnice Ljubljanskega potniškega prometa in ogrevanja.

Janković je v politične namene zlorabil otroke. (Vir: facebook stran Glasila Ljubljana)

SDS odločno nasprotovala podražitvam vrtcev
Podražitvam je odločno nasprotovala svetniška skupina Slovenske demokratske stranke. “V SDS odločno nasprotujemo povišanju cen vrtcev. Za podražitev glede na javnofinančni položaj občine ni nobenega razloga. Poleg tega župan Janković na isti seji znižuje prostorske normative v vrtcih, kar pomeni, da dodatno znižuje stroške predšolskega varstva. V svetniški skupini SDS se zavzemamo za družinam prijazno mestno politiko, zato bomo glasovali proti predlaganemu dvigu cen vrtcev,” so zapisali v javni objavi.

Marjan Šarec in Jernej Pikalo (Foto: STA)

Socialistična oblast v Sloveniji želi uničiti zasebne vrtce
Medtem ko so na Dunaju brezplačni tako zasebni kot javni vrtci, pa si v Sloveniji socialistična oblast z vsemi močmi prizadeva uničiti zasebne vrtce. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je namreč pripravilo predlog sprememb in dopolnitev zakona o vrtcih, ki je povzročil burne odzive v javnosti, očitno tudi zato, ker je bil pripravljen potihoma in brez usklajevanja s stroko v delu, ki zadeva financiranje zasebnih vrtcev. Predlog izraža še en negativen poseg na področju zasebnega izobraževanja, ohranja stil predloga sprememb in dopolnitev zakona o OŠ, ideološki boj za duše najmlajših, na način, da se čim bolj onemogoča zasebna pobuda na področju predšolske vzgoje, kar kaže že način priprave – v popolni tišini. Nekatere rešitve so celo tehnično enake (npr. financiranje novega zasebnega vrtca ali novih enot zasebnega vrtca bi se zakonsko lahko začelo izvajati šele naslednje šolsko leto, po šolskem letu, ko je le-ta vpisan v razvid pri MIZŠ). In še postopkovna zanimivost; zakon želijo sprejeti čim prej, zato predlagajo skrajšani parlamentarni postopek.

Rok Krajnc

 • me

  bojte se besede javno………ta vas bo spravila v bedo in brezup balkana!!!

 • Drago

  Kaj se dogaja z Novatv? Tale Rok Krajnc je komunistični podtaknjenec! Od kdaj pa podpirate socilaistično politiko? Pa še Janeza Janše ne marajo ?? Se vam je zmešalo?

  Iz intervjuja :

  V Sloveniji novinarji radi ponavljajo, da levica še zmeraj ni predstavila prave alternative, pravih ukrepov in reform.

  V Avstriji pa pravimo, da v resnici sploh ni druge alternative, kot je levica.

  https://www.mladina.si/144130/michael-h-upl-sloveniji-se-mascuje-zgodovina/

  • IZBIRA

   Solidarnost in socialna politika ni iznajdba komunizma in njihove revolucije, kjer je socialna politika navadna lopovščina in podpiranja lenob, ki so potem njihovi volilci.
   Socialna politika se je razvila z vaečanjem bogastva v državah, ki so se razvijale skladno s tehnološkim razvojem, ki pa ga omagoča kapitalizem v svobodni gospodarski pobudi posameznikov. Od tu tudinamenski denar preko davkov za socialno politiko, ki jo oblikuje država in zasebniki enakovtredno in so je deležni vsi enakopravno.

   Ti si pa čisti butldržavljan, primeren za kako okroglo mizo na RTV “Slovenija”.

   Pa ne se delat norca iz sebe in lepit linke MLADINE kot kake reference za verodostojno informacijo. Iz kje si padu, iz vakuuma?

   • Drago

    Hehehe, preveč bereš neoliberalne pravljice, pa si malce stvari zamešal. Na Dunaju so bili zadnjih 30 let župani socialdemokrati in ne tvoja pravljična bitja. Sicer pa preberi intervju, zgrozil se boš, kakšne socialistične ideje imajo. Grozno!

    • IZBIRA

     Socialdemokrati v Avstriji in drugod na Zahodu niso preldelani komunisti, ki so na oblast prišli s poboji. laganjem in blagorečeno lopovščino. Komunist je komunist, to ni socialdemokrat.

     • Drago

      Glej za Lovsko TV je to popolnoma nepomembno, vsi ki niso v SDS so komunisti. Če bi pa pozorno prebral moje prvotno sporočilo, nisem nikjer zapisal, da so socialdemokrati komunisti. Ne bodi tako šlampast in se ne prepiraj sam s sabo…

     • IZBIRA

      So socilademokrati v Avstriji preoblečeni komunisti in marksisti? SD v Sloveniji to dokazujejo vsako leto bolj ošabno, in se razkazujejo iz kje so se privlekli. Od 1941 do 1945 so se skrivali v gozdovih. Od 1991 do 2008 kot lažni demokrati, od 2008 naprej pa samo še čakajmo, da se tudi formalno preimenujejo v ZKS. Vojsko so že očerupali, s policijo, sodstvom in raznimi inšpektorji pa bodo uvedli komunistično tiranijo.

     • Drago

      Čakaj, najprej me poučuješ, da socialdemokrati niso komunisti, zdaj se pa sprašuješ, če so. Odloči se že enkrat…

     • IZBIRA

      Običajno, pri normalni komunikaciji, je vprašanje namenjeno sogovorniku, ne samemu sebi. Če se ti zdi, da sprašujem sebe potem imaš problem sam. Očitno misliš, da se ljudje običajno pogovarjajo sami s seboj, kot se sam, tak je moj vtis. Da ne boš v zmoti. Komentar, ki si ga pravkar prebral ni namenjen meni! Ne pišem samemu sebi! Tako je tudi označen ta post (beri supra).

 • tretjerazredni

  Ne razumem kaj ste hoteli povedati s člankom, v Avstriji torej stane vrtev 70 evrov na osebo, v Soveniji pa 50, če sem prav prebral.

  • dež

   Še enkrat preberi, kaj piše. Eno so cene vrtca, ki je na Dunaju brezplačen, drugo je doplačilo za prehrano.

   • SIMON ROZIC

    …ne trudi se poučevati nepismenega! Otroško varstvo bi lahko poskrbelo
    vsako normalno delovno okolje , kjer bi zaposleni starši svoje otroke lahko
    pustili do zaključka dela! To so samo iluzije, ki bi bile uresničljive v dobrih,
    socialno zrelih okoljih, z zrelimi politiki, kar pa Slovenija ne bo nikoli!

    • tretjerazredni

     Verjetno bi tudi pri nas lahko razširili ponudbo vrtcev, ampak potem bi morali plačati tolilo kot avstrijci.

   • tretjerazredni

    Nisem vedel, da je čokolino tako drag, vem pa, da so otroci povsod in neprestano lačni.

 • Ph4nt0m

  Prosim ne si ustvarjat nekih iluzij, nič ni brezplačno. Nekdo mora plačat zaposlene, na Dunaju pač to financirajo posredno (iz drugih virov), pri nas pa šerif Zoki neposredno. Koliko pa on zase pobere je pa spet druga zgodba…

  • tomnidari

   Imaš prav in Avstrijci večinsko to razumejo. Pri nas večinsko to ljudje razumejo kot brezplačno, enako ko bančno luknjo; kaj me za miljarde briga, itak bo država plačala.

 • tretjerazredni

  Primerjati Dunaj in Ljubljano je popolnoma brez veze, ker je naša prestolnica manjša od novega Dunaja, ki je samo predmestje.
  Nisem prepričan, da so vse avstrijske pokrajine enake, mogoče bi lahko kdo povedal koliko stane vrtev v Celovcu.

 • dež

  Mimogrede, za približno enak procent se je podražilo tudi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.

 • pajot

  Rešitev je preprosta: zmaga na volitvah.

 • piko8

  Rešitev so VOLITVE, da se znebimo leve golazni in ČEFURSKRGA OPANKARJA!!

 • Janez Kepic-Kern

  OPOZARJAM,

  ŠALA

  DA “ŽAL NAŠI” EX KP, ZK PROVOKATORČKI – SE ZDI –
  TEŽKO – KAJ REČEJO O TEJ TEMI.
  Zdi se, da ne vedo, kje se nahaja in kakšna je – država Avstrija.
  Je
  “slavni” F. TUNEK – ZADNJIČ ZAPISAL, DA SE MU ZDI,
  DA JE AVSTRIJA – TAM NEKJE PRI – AVSTRALIJI.
  Lahko mu zaupam,
  da leži OK država AVSTRIJA – malo severno od naše R. Slovenije.
  Je pa R. Avstrija kar OK država zato – se zdi,
  ker v njej NIKOLI NISO VLADALI EX YU STALINISTI T.I. TITO, KARDELJ, M. RIBIČIČ ITD.
  Torej,
  na zbiranje podatkov o kar OK državi – AVSTRIJI. L.R. JANEZ K KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

 • IZBIRA

  To je javna vzgoja, v javnem sektorju, ki je v bistvu zasebni monopol komunistov. Njim plačujemo monopol zato se tok zavzemajo za javno, ker delajo z denarjem kot svinje z mehom, zaračunavajo in dražijo storitve kakor njim paše in vsakokrat, kadar imajo prazne žepe,ker so že sfrčkali pobrano in onemogočajo konkurenco zasebnikov, ki so državljani te države in plačujejo davke in jim ne dovolijo delati. Levica in SD so rdeči pederastični nastopači in prasci, ki nadaljujejo rabote svojih ideoloških očetov, rdečih morilcev.

 • Artur

  Kje je tu logika da, lahko pošten človek pod vladajočimi komunističnimi kriminalci pričakuje, da bodo vrtci brezplačni pa ne samo v Zokistanu.

  • herman

   Če je uvedba brezplačnih vrtcev res tako preprosta, kje je tu logika, da tega ni naredila Janševa vlada?

   • tomnidari

    Da janševa prva vlada marsičesa ni naredila, je kriva tudi logika ulice! Si že pozabil organizirane proteste, ki so se dogajali?

 • Olga101

  Najbolje, da damo Slovenijo v upravljanje Avstrijcem!

 • tomnidari

  A samo za 14% so se podražili?

 • Bibaleze

  Kako lepo, da ta medij v službi desnice za zgled daje prav “rdeči”, socialistični Dunaj. Torej si tudi SDs želi več socializma!