fbpx

Medtem, ko pri nas še nihče ni odgovarjal za povojno morijo, so v Nemčiji obtožili 100-letnega nacista zaradi soodgovornosti pri poboju 3518 ljudi

Nekdanja zapornika taborišča Sachsenhausen Ivan Paniukhno (L) and Marcel Suillerot (D), ki sta preživela nacistično morijo. (Foto epa)

Medtem ko pri nas še prav nihče ni odgovarjal za krvavo povojno morijo, je v Nemčiji zgodba povsem drugačna. Nemško tožilstvo je namreč 100-letnega moškega obtožilo zaradi njegove pomoči in sodelovanja pri umorih v nacističnem koncentracijskem taborišču Brandenburg, nedaleč od Berlina. Moški je kljub visoki starosti obtožen sokrivde pri kar 3518 primerih umorov. 

Obtoženi stoletnik naj bi zavestno in namerno prispeval k umoru zapornikov v Sachsenhausenu, kjer je med leti 1942 in 1945 opravljal delo varnostnika.

Koncentracijsko taborišče v severovzhodnem delu Nemčije je predstavljalo kraj, kamor je nacistični režim zaprl približno 200 tisoč ljudi, vključno s političnimi disidenti, Judi, Poljaki in sovjetskimi vojnimi ujetniki (med drugim je tukaj leta 1943 preminil tudi najstarejši Stalinov sin Jakov Džugašvili). Taborišče Sachsenhausen je imelo plinsko komoro in posebno medicinsko eksperimentalno območje. Ocenjujejo, da je 100 tisoč ljudi, ki so bili tam zaprti, umrlo, deloma zaradi bolezni, medicinskih poskusov in nevzdržnih pogojev suženjskega dela.

Tožilstvo poudarja, da je obtoženemu mogoče soditi
Nemški tožilci menijo, da je nekdanjemu stražarju kljub visoki starosti še vedno mogoče soditi. Zdaj se mora lokalno sodišče odločiti, ali bo to dovolilo. “Za starejše preživele v nemških koncentracijskih taboriščih za iztrebljanje ta postopek predstavlja pomemben primer dejstva, da pravica nima roka veljavnosti in se preganjanje storilcev SS ne sme končati niti v visoki starosti,” je glede obtožnice v ponedeljek zatrdil Christoph Heubner iz Mednarodnega odbora Auschwitz.

Foto: epa

Nemški organi pregona trenutno preiskujejo še več primerov, povezanih z nacističnimi taborišči smrti tekom druge svetovne vojne. “V teku je vsaj devet predhodnih preiskav,” je za lokalne medije povedal vodja Centralnega urada za preiskovanje nacionalsocialističnih zločinov v Ludwigsburgu Thomas Will.

Nekdanji stražar v koncentracijskem taborišču Stutthof je bil lani obsojen na dve leti pogojne obsodbe zaradi sostorilstva pri umoru 5.232 ljudi v objektu v bližini današnjega poljskega mesta Gdansk. Obtoženi je bil v času obsodbe v svojih devetdesetih. Ženska, ki je v Stutthofu delala kot strojepiska, je bila prejšnji teden obtožena sostorilstva pri umoru deset tisoč ljudi. Nemški mediji so jo identificirali kot 95-letno Irmgard F, poroča Russia Today.

Nina Žoher