fbpx

Medtem ko tiskovni predstavnik Kremlja Peskov širi laži, se njegova hči bori proti vojni

Foto: Instagram

Kritike ruske invazije očitno segajo v najvišje kroge ruske družbe. Liza Peskova, hči tiskovnega predstavnika predsednika Putina Dmitrija Peskova, je v petek v svoji zgodbi na Instagramu objavila protivojni slogan. Tega je kasneje, verjetno po pritiskih svojega očeta, izbrisala.

V okviru Instagram zgodbe je 24-letnica objavila črno ozadje z zapisom “HET BOЙHE”, kar  v angleščini pomeni: “Ne vojni.” Omenjeni slogan predstavlja glavni slogan, ki ga uporabljajo ruski demonstranti za protest proti invaziji na Ukrajino, navaja nemški Tagesspiegel. Liza Peskova ima sicer na Instagramu dobrih 180 tisoč sledilcev.

Foto: epa

Na omenjeno objavo je prvi opozoril poročevalec britanskega BBC-ja Francis Scarr. O tem so poročali tudi drugi mediji, kot je denimo ruska televizijska postaja TV Rain. Toda kmalu po tem, ko je Scarr objavil posnetek zaslona, je novinar Washington Posta poročal, da je bil ta izbrisan. Ameriška revija Insider je Peskova prosila za izjavo, a je naletela na gluha ušesa. Poteza hčerke Peskova ni le politično občutljiva za tiskovnega predstavnika ruskega predsednika, ampak je nerodna tudi za Putina samega. Peskov namreč pripada predsednikovemu ožjemu krogu in je eden od obrazov njegove politike, ki je dobro poznan predvsem ruskemu prebivalstvu. Peskov pogosto javno in na oster način opravičuje rusko invazijo na Ukrajino.

Image

Objava Peskove bi lahko padla na plodna tla v Rusiji: mnogi Rusi čutijo tesne vezi z Ukrajinci, pogosto so prisotne tudi družinske vezi. Nasprotniki ruske invazije želijo pokazati svojo naklonjenost. Po podatkih borcev za človekove pravice je bilo samo v petek med ponovnimi protivojnimi demonstracijami proti invaziji na sosednjo državo aretiranih okoli 400 ljudi. Portal Owd-Info je poročal o protestih v najmanj 17 ruskih mestih. Po poročanju tiskovne agencije dpa je Telegram objavil predvsem fotografije in videoposnetke iz metropole Baltskega morja Sankt Peterburga. Videti je bilo mogoče, kako se policisti včasih ostro obnašajo do protestnikov.

V četrtek je bilo med protivojnimi demonstracijami aretiranih več kot 1700 ljudi. Zaradi prepovedi protestov si lahko obetajo stroge kazni. Demonstracije so namreč prepovedane pod pretvezo varnosti – preprečevanja širjenja okužb z novim koronavirusom.

Proti vojni tudi potomci ruskih oligarhov
Poleg hčerke Peskova so se proti Putinovi invaziji na Ukrajino izrekle številne druge osebnosti iz visoke družbe. Tudi Sofia Abramovič, hči ruskega oligarha Romana Abramoviča, je v objavi na Instagramu obsodila Putinovo vojno proti Ukrajini. 27-letnica je delila objavo, ki se je glasila: “Rusija želi vojno z Ukrajino,” poroča britanski Daily Mail. Ob tem je bila beseda “Rusija” prečrtana in nad njo napisano “Putin”. Spodaj se je nadaljeval meme: “Največja in najuspešnejša laž kremeljske propagande je, da je večina Rusov na Putinovi strani.” Na njem je bila majhna Putinova slika s simbolom rdeče prepovedi.

Foto: Instagram SA

“Strah in bolečina. Ne vojni”
Kot poroča britanski The Guardian, je Ivan Urgant, voditelj priljubljene pogovorne oddaje na ruskem državnem kanalu Channel One, v objavi na Instagramu zapisal tudi: “Strah in bolečina. Ne vojni.” Juri Ševčuk, frontman DDT, rock skupine iz sovjetskega obdobja, je skritiziral rusko invazijo, rekoč: “Vlečejo nas skozi ledeno luknjo v preteklost, v 19., 18. in 17. stoletje. In ljudje tega nočejo sprejeti.”

Nina Žoher