Medtem ko vrednost bitcoina strmoglavo pada, ripple beleži 22 tisoč-odstotno rast v enem letu

Ripple (vir: twitter)

Medtem ko bitcoin še vedno izgublja na vrednosti, se je na finančnem trgu že pojavil novi veliki up kriptovalut. V času enega dneva, ko je bitcoin izgubil še 14 odstotkov svoje vrednosti, je njegov najnovejši rival ripple pridobil kar 20 odstotkov in s tem presegel lastni rekord.

Japonska finančna družba SBI Holdings in njena hčerinska družba SBI Ripple Asia sta objavili, kot poroča RT, da bosta z japonskimi podjetji lansirali konzorcij, ki bo uporabljal tehnologijo “blockchain”, na kateri je zasnovan tudi bitcoin.

Prednost rippla pred bitcoinom naj bi se skrivala v dejstvu, da prvi ni samo kriptovaluta, ampak služi kot digitalni protokol, ki deluje kot vmesnik med različnimi valutami, tako digitalnimi kot resničnimi. Kakor so izpostavili ustanovitelji rippla, naj bi ta omogočal “varne takojšnje in skoraj brezplačne globalne finančne transakcije katerekoli velikosti brez možnosti reklamacije.”

22.000-odstotna rast v manj kot letu dni
Ripple je tekom letošnjega leta zrasel z začetne vrednosti 0,005461 evra na trenutnih 1,23 evra. S trenutno skupno vrednostjo, ki presega 45 milijard evrov, je prehitel bitcoin cash v vrednosti in postal tretja največja kriptovaluta na trgu. Predsednik ameriškega inštituta za ekonomsko raziskovanje, Edward Stringham, je za Bloomberg povedal: “Nihče ne pozna končne vrednosti teh sredstev. Ne moremo predvideti, ali bo nič ali milijon dolarjev ali karkoli vmes.”

Ivan Šokić