fbpx

Mehičani dali Baracku Obami “zadnje darilo”, predali so mu zloglasnega gangsterja El Chapa

Mamilarski kralj Joaquin Guzman, znan po vzdevku El Chapo (Foto: STA)

ZDA so si desetletja prizadevale, da Joaquina Guzmana, znanega pod imenom El Chapo, kar pomeni kratki, dobijo v svoje roke. Čeprav je Mehičanom dvakrat pobegnil iz najbolj varovanega zapora, ga niso hoteli predati ZDA. To se je zgodilo pred koncem predsednikovanja Baracka Obame.

Po poročanju ameriških medijev so ga iz Teksasa pripeljali v New York, kjer mu bodo sodili po zvezni zakonodaji. S tem so Mehičani poskrbeli, da bo imel zasluge za izročitev odhajajoči predsednik Barack Obama, ne pa njegov naslednik Donald Trump. V New Yorku Guzmana obtožnica bremeni vodenja mamilarskega kartela, ki je služil milijarde dolarjev s proizvodnjo in tihotapljenjem prepovedanih mamil v ZDA, izvajanja pobojev, ugrabitev in mučenja ljudi. Zvezna porota v New Yorku je obtožnico potrdila leta 2009.

Pravosodno ministrstvo ZDA je izrazilo hvaležnost Mehiki za izročitev nekdanjega šefa mamilarskega kartela Sinaloa Joaquina Guzmana, ki je bil nazadnje zaprt blizu Ciudad Juareza takoj čez mejo pri El Pasu. Po New Yorku naj bi mu sodili še v San Diegu, Chicagu in Miamiju.

B. J., STA