fbpx

Mehika bo deportirala ilegalce, ki so skušali na silo vdreti v ZDA

San Ysidro (Foto: Twitter)

Potem ko so ZDA proti migrantom, ki so na silo želeli prestopiti njihovo južno mejo, uporabile solzivec, je Mehika sporočila, da bo deportirala nekatere izmed 500 migrantov, ki so sodelovali v incidentu.

Mehiške oblasti so po poročanju RT sporočile, da bodo deportirale nekatere izmed migrantov, ki so na silo skušali vdreti v ZDA. Ti so masovno skušali predreti mejo na mejnem prehodu San Ysidro med Tijuano in San Diegom. Ta mejni prehod je najbolj prometen na meji med ZDA in Mehiko, dnevno tam zabeležijo kar 100 tisoč prehodov, prehod pa so zaradi ilegalcev morali za nekaj časa popolnoma zapreti. Po neuspelem nasilnem prečkanju meje so migranti skušali predreti še obmejno ograjo, na kar pa so se ameriške oblasti odzvale s solzivcem. V nekaj urah so prehod San Ysidro uspeli ponovno odpreti. Ameriški predsednik Donald Trump sicer ne namerava dovoliti prečkanj meje, preden je odločeno o prošnjah za azil.

Karavana predstavlja veliko varnostno tveganje, prekipelo je tudi Mehičanom
Nasilen izgred so sicer povzročili migranti iz srednjeameriške karavane, od katerih jih kar 7 tisoč skuša pridobiti azil v ZDA, okrog 5 tisoč pa jih je trenutno nastanjenih na stadionu med čakanjem na vložitev prošnje. Nelegalni migranti so v Tijuani povzročili izredne razmere, kar je sprožilo oster odziv lokalnih prebivalcev, ki so se že odzvali s protesti, karavana pa med drugim povzroča veliko varnostno tveganje. Med migranti bi lahko bili skriti tudi teroristi z Bližnjega vzhoda, vse skupaj pa naj bi financirala Venezuela, da bi škodila ZDA.

J. Ž.