fbpx

Mehiškega migranta so kar desetkrat deportirali iz ZDA, a se je vsakič vrnil, dokler mu ni ‘uspelo’ posiliti 13-letnice

Foto: YouTube.

Najnovejša zgodba o tem, kakšne so lahko posledice, če organi pregona svojega dela ne opravijo učinkovito, prihaja iz Združenih držav Amerike, kjer je mehiški migrant v zvezni državi Kansas posilil 13-letno deklico, čeprav je bil pred tem kar desetkrat deportiran, devetkrat pa je državo zapustil prostovoljno. Vse to se je zgodilo v časovnem obdobju zadnjih 13 let. Ameriška javnost se upravičeno sprašuje, kako je mogoče, da se je 38-letni Tomas Martinez Maldonado vsakič ilegalno vrnil v ZDA.

Pred tedni so ameriški mediji poročali o posilstvu 13-letne deklice na avtobusu, ki je potovala skozi zvezno državo Kansas. Republikanska senatorja Jerry Moran in Pat Roberts sta od Ministrstva za domovinsko varnost zahtevala poročilo o migracijski preteklosti napadalca, ki je 27. septembra letos zagrešil posilstvo. Trenutno je Mehičan sicer priprt v zaporu Geary County v mestu Junction City, ki se nahaja približno 180 kilometrov zahodno od Kansas Cityja, kjer čaka na sojenje.

Dokumenti so razkrili, da je bil Martinez Maldonado v preteklosti že kaznovan s strani sodišč, ker je dvakrat brez dovoljenja prečkal mehiško-ameriško mejo: leta 2013 je bil prvič priprt 60 dni, drugič pa leta 2015, takrat je odsedel 165 dni. Prvo zaslišanje zaradi posilstva bo sicer 10. januarja 2017.

Primer Martineza Maldonada naj ne bi bil osamljen, saj mehiški ekonomski migranti praviloma vsakič po deportaciji znova poskušajo nezakonito vstopiti na ozemlje ZDA. Kot je za tamkajšnje medije povedal odvetnik migrantskih priseljencev, David Trevino, sicer sam prav tako Mehičan, ne bo niti več metrov visoki zid, ki ga namerava postaviti Donald Trump, migrantom preprečil, da bi se vrnili k svojim družinam, ki že živijo v ZDA. “Bodo že našli luknjo v zidu, morda pot po zraku ali po morju,” je zagrozil Trevino.

Novo izvoljeni ameriški predsednik Donald Trump bo sicer z delom pričel 20. januarja, med drugim pa je obljubil izgon vseh ilegalnih migrantov, ki so trenutno še v ZDA.

L.S.