fbpx

Mehiški kartel ubil že drugega novinarja v tem tednu

Fotografija je simbolična (Foto: iStock)

Mehiški kartel je odgovoren za smrt priznane novinarke v mehiški zvezni državi Chihuahua, v sporočilu na mestu zločina pa so zapisali, da je tisto, kar je botrovalo njenemu umoru – njeno poročanje. 

V četrtek zjutraj je neznani strelec ustrelil novinarko Miroslavo Breach, ki je bila poprej zaposlena kot urednica na El Norte, sedaj pa kot urednica medija La Jornada. Po navedbah La Jornade je Breacheva zapuščala dom okoli  7:15 zjutraj, ko je bila ustreljena. Na mestu umora pa so policisti prišli na sled sporočilu, v katerem je pisalo, da je nesrečnica umrla zaradi svojega poročanja, zaslediti pa je bilo mogoče še napoved, da bo naslednji na tapeti – guverner.

Sporočilo je bilo podpisano z El 80, kar kaže na Carlosa Artura Quintana, voditelja Juarez kartela. Teksaški Breitbart je ta teden poročal o strelcih Quintane, ki so v silovitem obračunu ubili 8 ljudi, odgovorni pa so tudi za širjenje strahu in obupa v podeželskih skupnostih blizu Chihuahue. Quintana je zaradi vpletenosti v trgovanje z drogami, ki ga izvaja njegov kartel, na FBI-listi iskanih oseb.

Miroslava Breach. Foto: YouTube/Printscreen

Mehiški novinarji zgroženi zaradi neodzivnosti mehiške vlade
Do umora Breacheve je prišlo le nekaj dni po tem, ko je teksaški Breitbart poročal, da je strelec ustrelil novinarja iz Veracruza Ricarda Monluija Cabrero, medtem ko se je ta sprehajal s svojo ženo.

Potem ko je na plano prišla tudi novica o umoru Breacheve, je Omrežje novinarjev iz mehiškega severovzhoda (RPNM) izrazilo ogorčenje zaradi neodzivnosti mehiške vlade. V izjavi za javnost so zahtevali hiter odziv in kaznovanje odgovornih ter dodali, da je umrla novinarka Breachova pisala o naraščanju kartelnega nasilja v državi Chihuahua, ob čemer so izrazili predvidevanje, da so v njen umor najverjetneje vpleteni tudi politiki, ki so povezani z omenjenim kartelom.

N. Ž.