fbpx

Mehiški predsednik: O NAFTI si želimo razpravljati, ne pogajati

Mehiški predsednik Ildefonso Guajardo Foto: epa

Mehika se je pripravljena pogajati z Donaldom Trumpum o pogodbi NAFTA. Mehiški minister Ildefonso Guajardo se je pripravljen pogovorit o pomembnosti strategije posla, ki ga je Trump ostro kritiziral.

NAFTA – trgovski sporazum med Kanado, ZDA in Mehiko, ki je veljaven že od leta 1994, si želi posodobitev. Kanadski premier Justin Trudeau se je v primeru NAFTE pripravljen pogovoriti, Donald Trump pa mu je odvrnil, da je to najslabša poteza v zgodovini, ki jo je sklenila ZDA.

Radikalni dnevni red
Trumpova protekcionistična čustva in odpor do sporazuma so podprli tudi vodilni manufakturni centri. Republikanci namreč želijo ponovno omogočiti delovna mesta v Združenih državah Amerike, ki so jih zgubili med globalizacijo. Mehika in Kanada, ki močno temeljita na sporazumu NAFTA, pa se zdaj bojita, da bo ZDA odstopila.

Mehiški pesos je po zmagi Donalda Trumpa padel rekordno nizko, zdaj pa se počasi ponovno dviga. “Pripravljeni smo se pogovoriti in razložiti pomen te povezave za te države,” je pojasnil Guardo, ki je še dodal, da se močno zavzema za vzpostavitev dialoga.

Mehiška ministrica za zunanje zadeve Claudia Ruiz Massieu je dejala, da so pripravljeni “modernizirati” NAFTO, s čimer bi dosegli ponovno močno in ustrezno povezanost. “Če bodo Američani pripravljeni govoriti o NAFTI bomo več, kot zadovoljni,” je dejal Trudeau, ki je poudaril, da je pomembno odpreti razpravo o trgovinskih poslih.

Datum za razpravo med mehiškim in ameriškim predsednikom še ni določen, vendar jim je v  interesu, da se dogovorijo še pred njegovim predsedniškim ustoličenjem. Trump pa ne kritizira le pogodbe NAFTA, ampak tudi sporazuma o čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu (TTIP), ki ambiciozno povezuje 12 držav, ki jih je Mehika uporabila za svojo povezavo NAFTA, s čimer bi razširila svojo trgovino v Azijo.

TTIP-ja ameriški kongres ne bo ratificiral, zato je Guajardo dejal, da bo moral preostanek sporazuma izvesti brez podpisa Trumpa, pa še poroča BBC.

K. Ž.