fbpx

Merklova je migrante, ki jim je izrekala dobrodošlico, nagovorila kar v arabščini

Angela Merkel (foto: epa).

Nemška javna televizija ZDF je letošnji novoletni nagovor nemške kanclerke Angele Merkel opremila s podnapisi v angleškem in arabskem jeziku.

ZDF bo podnaslovila prenos današnjega nagovora prek spleta. Spletni prenos se je začel nekaj minut po 17.15, ko je stekel televizijski prenos. “Z arabskimi in angleškimi podnapisi želi ZDF doseči kar največ beguncev,” so pred dnevi sporočili z nemške televizije.

Spomnimo, da je Merklova še avgusta govorila, da so v Nemčiji vsi migranti dobrodošli, ta izjava pa je naletela na številne kritike.

Govor običajno traja od šest do sedem minut, v njem pa Merkova obnovi, kaj se je dogajalo v letu, ki se izteka, in kaj napoveduje za leto, ki se bo začelo.

Solidarnost, samozavest in hvaležnost
V letošnjem nagovoru je kanclerka poudarila, da je bila vsaka država, ki je uspešno integrirala tujce, ekonomsko in družbeno uspešna. Na drugi strani pa se je dotaknila izboljšanja varovanja zunanjih meja Evropske unije, da bi se ustavilo ilegalne migracije.

V luči migrantske krize bo za Nemčijo najpomembnejša solidarnost. “Ne smemo dovoliti, da bi bili razdeljeni na generacije, družbene skupine, na tiste, ki so že med nami, in nove državljane.” Pozvala je, da ne smemo slediti tistim, ki so hladnokrvni ali celo sovražni in odrinjajo druge.

Da bi integracija migrantov uspela, morajo Nemci ostati samozavestni, svobodni, skrbni in svetovljanski. “Naše vrednoste, tradicijo, občutek za pravičnost, naš jezik, naše zakone in pravila morajo sprejeti vsi, ki bi radi živeli v Nemčiji.”

Kanclerka se je zahvalila tudi vsem prostovoljcem za spontano pomoč pri reševanju migrantske krize in pa vojakom, ki tvegajo življenja v boju za varnost in svobodo proti Islamski državi.

Kot velika podpornica nemške nogometne reprezentance pa se je dotaknila tudi evropskega nogometnega prvenstva, ki bo prihodnje leto v Franciji, in napovedala, da “bodo naši svetovni prvaki postali tudi evropski prvaki”.

Vse za migrante?
Na prihod več kot milijona prosilcev za azil so z oddajanjem programov in izdajanjem prilog v arabskem jeziku odgovorile tudi številne druge nemške medijske hiše.

Sredi decembra je nemški Deutsche Welle napovedal, da bo arabski program prenašal tudi prek satelitskih povezav, časnik Bild pa je že septembra začel izdajati določene prispevke v arabščini.

B. O., STA