Na volitvah Angela Merkel in njena nenavadna politika do migrantov doživela katastrofalen poraz

Angela Merkel (Foto: epa)

Rezultati volitev v treh nemških zveznih deželah kažejo na grenek poraz Angele Merkel. Kot so ji napovedovali mediji, je njeno vladajočo stranko CDU pogubila odprta migrantska politika, medtem ko se je v vseh treh deželah v parlament prebila desna Alternativa za Nemčijo (AfD), ki zagovarja omejevanje priseljevanja. 

Današnji rezultati so jasno sporočilo Angeli Merkel, kaj si o njeni odprti migrantski politiki mislijo nemški volivci. Krščansko-demokratska unija (CDU) Merklove je izgubila podporo v vseh treh zveznih deželah, ki so ključnega pomena, saj predstavljajo kar 13 milijonov Nemcev, piše Deutsche Welle. Izjemen uspeh pa je dosegla stranka AfD, ki je bila ustanovljena leta 2013 – v vseh treh deželah se je prebila v parlament z visoko podporo.

Frauke Petry, vodja stranke AfD, je dejala: “Na teh volitvah lahko vidimo, da se volivci obračajo stran od največjih strank. Mi smo tukaj za ljudi,” poroča Die Welt.

Do sedaj je bila AfD v 5 izmed 16 parlamentov nemških zveznih dežel. S svojo politiko nasprotuje trenutni politiki Merklove, s slogani “Zavarujmo meje” in “Končajmo migrantski kaos” se zavzema za ostrejšo azilno politiko in pogoje prehoda migrantov v Evropo, je zapisal BBC.

Tako imenovana “super nedelja” je kot nekakšen referendum, na katerem so volivci izrekli svoje mnenje o več kot milijonu migrantov, ki so samo v lanskem letu vstopili v Nemčijo, poročajo nemški mediji.

V zvezni deželi Baden-Württembergu so slavili Zeleni ministrskega predsednika Winfrieda Kretschmanna z dobrimi 32 odstotki glasov, poroča STA. Tako so prvič v zgodovini postali najmočnejša stranka v kateri od zveznih dežel. Stranka CDU je dosegla 27,5-odstotno podporo, kar je kar 10 odstotnih točk manj kot lani. Na tretjem mestu so pristali socialdemokrati (SPD) s 13 odstotki glasov, četrta pa je bila desničarska AfD z 12,5 odstotki glasov podpore.

V deželi Porenje-Pfalško je največ glasov, in sicer 37,5 odstotka dobila SPD ministrske predsednice Malu Dreyer. Drugo mesto je osvojila stranka CDU, ki je prejela 32,5 odstotka glasov, AfD pa je dobila 10,8 odstotkov in se tako prvič prebila v deželni parlament.

V zvezni deželi Saška-Anhalt pa se je CDU ministrskega predsednika Reinerja Haseloffa kljub precejšnji izgubi podpore obdržala na prvem mestu s 29,2 odstotkov glasov. Na drugem mestu je pristala AfD, ki je dobila po navedbah Deutsche Welle 22,8 odstotkov glasov, na tretjem pa leva stranka Die Linke s 16,5-odstotno podporo.

AfD pa je lep uspeh dosegla že preteklo nedeljo, ko so bile v zvezni deželi Hessen volitve v občinske svete. Tam je s 13,2 odstotki glasov postala tretja najmočnejša stranka in prehitela Zelene, ki so najbolj goreči privrženci neomejenega priseljevanja in multikulturnega projekta. CDU Merklove in socialdemokratska SPD pa sta tam dobili po 28 odstotkov glasov, kar je zanju zelo slab rezultat.

V Berlinu se je že v soboto zbralo okrog 2000 ljudi, ki so z napisi “Merklova mora oditi” in “Mi smo ljudje” ostro izrazili nasprotovanje Merklovi in njeni politiki.

A. D.