Merklova izgublja vedno več volivcev – priljubljenost raste Alternativi za Nemčijo

Angela Merkel in Peter Altmeier (Foto: EPA).

Desnosredinska stranka Alternative für Deutschland, ki se zavzema za neposredno demokracijo po švicarskem modelu, za ohranitev območja EU, ki nasprotuje politiki odprtih vrat Angele Merkel in gejevskemu lobiju, postaja med nemškimi volivci vedno bolj priljubljena
V zadnji javnomnenjski raziskavi nemške televizije ARD se  je stranki AfD podpora povečala za dve odstotni točki in jo sedaj podpira 16 odstotkov vprašanih, kar je strankin najboljši rezultat doslej. Čeprav je bila stranka ustanovljena 2013 in je relativno kratko na politični sceni, ji je začela priljubljenost naraščati zaradi trdnih stališč, da je treba ustaviti azilni kaos in zavarovati meje.

CDU izgublja zaupanje volivcev
V nemškem prostoru ostaja na prvem mestu Krščansko-demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel z 32 odstotki podpore, ki ji je v primerjavi s prejšnjimi meritvami padla priljubljenost za odstotno točko. Ti rezultati sploh ne presenečajo zaradi številnih terorističnih groženj in težav z islamisti, s katerimi se po novem sooča Nemčija in ki jih pripisujejo tudi napačnim odločitvam ter politiki nemške kanclerke.

Za padec popularnosti krive nove razmere 
Vodja  kabineta nemške kanclerke Peter Altmaier je komentiral rezultate raziskave in dejal, da rezultati niso razveseljivi za nobeno izmed nemških strank, ki je trenutno v parlamentu. Prav tako je priznal, da rešujejo hude težave in  posredno dodal, da bo treba prepričati volivce glede obvladovanja nastale varnostne in socialne situacije.

“To je povezano s tem, da v državi rešujemo hude težave. Prepričani smo, da se bodo rezultati v javnomnenjskih raziskavah izboljšali, ko bodo ljudje videli in občutili, da te težave obvladujemo,” je dejal predsednik kabineta Angele Merkel.

Lahko vidimo, da je nemška vlada posvojila podobno retoriko kot vlada Mira Cerarja v Sloveniji. Vse v stilu “rešujemo težave, gre nam bolje, ljudje bodo to opazili.” A tako kot v Sloveniji je tudi v Nemčiji težko kaj opaziti. Vse je le puhlica, ki jo proizvajajo režimski mediji, malokdo pa ji še verjame. Problemi z migranti so v Nemčiji še veliko hujši kot pri nas, a vladna retorika je enaka. Po domače, “vse bo v redu.”

Manj točk tudi socialnim demokratom in levici
Tudi nemškim socialdemokratom (SPD) se je znižala podpora, saj so z 22 odstotki podpore na tretjem mestu. Osem odstotkov nemških volivcev bi na volitvah izbralo Levico, ki se jim je podpora prav tako zmanjšala za odstotno točko.

Zeleni in Liberalci pridobivajo točke
Stranka Zeleni je pridobila 12 odstotkov volivcev, kar pomeni četrto mesto in točko več kot v prejšnji javnomnenjski raziskavi. Šest odstotkov volivcev je izbralo liberalce (FDP), ki so prav tako pridobili eno  odstotno točko.

A. B.