fbpx

Merklova je zaskrbljena nad ukrepi Turčije

Angela Merkel (foto: epa).

Nemška kanclerka Angela Merkel je prepričana, da so nekateri ukrepi turške politike vzrok za veliko zaskrbljenost. Napovedala je, da bodo te odločitve zato tema pogovorov na srečanju s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ki bo potekalo ob robu svetovnega humanitarnega vrha v Istanbulu.

Merklova je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v intervjuju za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dejala, da je z Erdoganom pripravljena govoriti o vseh pomembnih vprašanjih. “Seveda so nekateri ukrepi v Turčiji za nas razlog za veliko zaskrbljenost,” je poudarila.

Po njenih besedah bo imela odločitev turškega parlamenta, ki je v petek izglasoval odpravo imunitete več kot četrtini poslancev, resne posledice za kurdske politike. To je dejstvo, ki jo navdaja z veliko zaskrbljenostjo.

Merklova si želi sprave s Kurdi
Merklova je tudi izrazila obžalovanje, da je bil postopek ponovnega zbliževanja in sprave s Kurdi v minulem letu prekinjen. Čeprav Berlin po njenih besedah prepovedano Kurdsko delavsko stranko tako kot Ankara obravnava kot teroristično organizacijo, pa mora imeti kurdsko prebivalstvo v Turčiji enakovreden prostor in dobro prihodnost.

“EU ni preveč odvisna od Turčije”
Zanikala je tudi očitke, da je EU z dogovorom s Turčijo o vračanju migrantov iz Grčije v Turčijo postala preveč odvisna od te države. “Seveda obstajajo medsebojne odvisnosti, ki jim lahko rečete tudi potreba po uravnoteženju naših interesov,” je dejala. Je pa Nemčija po njenih besedah kljub takšnim medsebojnim odvisnostim vedno pripravljena kritizirati državne ukrepe, in sicer tako v javnosti kot zasebno.

Merklova ima Turčijo stalno na očeh
Odzvala se je tudi na kritike Erdogana v zvezi z dogovorom o odpravi vizumov za turške državljane, ki ga trenutno ogroža turško nasprotovanje spremembam protiterorističnih zakonov. Merklova je poudarila, da je podrobno spremljala, kako Turčija izpolnjuje svoje obveznosti iz dogovora. To po njenih besedah trenutno počne verodostojno, bo pa o tem zagotovo govorila tudi z Erdoganom.

V Istanbulu se bo Merklova udeležila svetovnega humanitarnega vrha, ki bo potekal v ponedeljek in torek. Namen vrha je temeljit premislek o novih strategijah spopadanja s humanitarnimi krizami in vse višjimi stroški podpiranja pomoči potrebnih.

N. K., STA