Merklova klečeplazi pred Erdoganom. Spravila se je na nemškega Klemna Slakonjo

Foto: EPA Na sliki sta turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan in nemški satirik Jan Böhmermann

Nemška kanclerka Angela Merkel je odobrila kazenski pregon nemškega komika Jana Böhmermanna, ki je v svoji satirični oddaji žalil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Zahtevo za pregon komika je vložil sam Erdogan, ki je izkoristil nemški zakon, ki prepoveduje žaljenje tujih državnikov.

Janu Böhmermannu bi lahko rekli nemški Klemna Slakonja, le da ima ta svojo oddajo. V eni izmed oddaj v marcu si je privoščil turškega predsednika Erdogana, ki ga je v svoji pesnitvi označil za nekoga, ki podeljuje kristjanom klofute, medtem ko gleda otroško pornografijo, in za nekoga, ki da spolno občuje z ovcami.

“Vlada bo odobrila kazenski pregon, vendar to ne napoveduje izida sodbe ali kratenja umetniške svobode,” je primer komentirala Merklova. V Nemčiji obstaja zakon, ki prepoveduje, da bi posamezniki žalili tuje državnike, ki pa morda zaradi tega primera v prihodnje ne bo več obstajal. Merklova je napovedala, da bo na tem področju zagotovo prišlo do zakonskih sprememb.

Kako nemška levica dojema svobodo govora?
Merklova je priznala, da do odločitve ni prišlo brez trenj v veliki koaliciji, ki so jo krščanski demokrati sklenili s socialnimi demokrati. Slednji so bili prepričani, da zakon proti žalitvi tujih državnikov ni več v skladu z moderno demokracijo, krščanski demokrati pa so bili mnenja, da je potrebno vladavino prava spoštovati tudi takrat, ko boli, poroča Deutche Welle.

Erdoganova odločitev, da bo nemškega satirika kazensko preganjal, ima tudi pomembno politično noto. Turški predsednik na ta način testira politični vpliv, ki ga ima zunaj meja svoje države. Merklovo je namreč potisnil v neugoden položaj, v katerem mora braniti svobodo govora, hkrati pa ohraniti dobre odnose s Turki, s katerimi uveljavljajo dogovor o zajezitvi migrantske krize.

Ž. K.