fbpx

Merklova: “Moja prekleta dolžnost je, da ta Evropa najde skupno pot”

Angela Merkel (Foto: epa)

Nemška kanclerka Angela Merkel se je v nedeljo zvečer zavzela, da Evropska unija ne sme dopustiti, da bi Grčija zaradi begunske krize, ko bi se zaprle meje za begunce, zdrsnila v kaos. Države z evrom so se lani preveč trdo borile, da bi jo obdržale v evrskem območju, je dejala Merklova v pogovoru za nemško javno televizijo ARD.

“Res verjamete, da bi države z evrom, ki so se lani tako borile, da Grčija ostane v evrskem območju, mi pa smo bili najstrožji, zdaj, leto dni kasneje, lahko dopustile, da bi zdrsnila v kaos?” je vprašala Angela Merkel.

Izrazila je kritike do potez Avstrije in balkanskih držav, ki so za sprejem migrantov uvedle dnevne kvote, zaradi česar so se ti začeli kopičiti v Grčiji.

Merklova: Grčija je ostala sama s svojimi težavami
“Kar se je zgodilo, je natanko to, česar smo se bali, da bo država zdaj ostala sama s svojimi težavami. Tega ne smemo dopustiti,” je še poudarila nemška kanclerka v daljšem pogovoru za ARD, kot ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) pred turško obalo dnevno zabeležijo okoli 3000 beguncev, ki so na poti na grške otoke. Na severu Grčije grško-makedonsko mejo dnevno prečka le nekaj sto beguncev, zaradi česar je v sami Grčiji že več kot 250.000 beguncev, njihova oskrba pa je vedno težja.

Moja prekleta dolžnost je, da ta Evropa najde skupno pot
Merklova je hkrati Nemce glede begunske krize pozvala k potrpežljivosti. Kot je poudarila, gre tudi za ugled Nemčije v svetu. “To je ena od pomembnih stopenj v naši zgodovini,” je dodala. Ob tem je še dodala, da sta njeni prioriteti v luči begunske krize ohraniti Evropo in izkazati humanitarnost.

Partnerje v Evropi je pozvala k nujni skupni rešitvi migrantske krize, za kar namerava zastaviti vse svoje sile. “Moja prekleta obveza in dolžnost je, da ta Evropa najde skupno pot. K temu sodi tudi rešitev vzrokov za begunsko krizo, predvsem v Siriji,” je še dejala nemška kanclerka.

Priznala je, da se zdi, da vse poteka počasi, a je to po njeni oceni edina pok k trajni rešitvi.

Plana B ni
Nemška kanclerka je izključila tudi možnost, da bi osebno prevzela posledice, če bo propadel vrh EU-Turčija, ki je napovedan za 7. marec. Dodala je, da si bo še naprej prizadevala za svoje rešitve, saj je naslednji vrh tako napovedan za 17. in 18. marec. Na vprašanje, ali ima plan B z nacionalnimi rešitvami, pa je odgovorila: “Ne, nimam.”

Avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil je danes zavrnil najnovejše kritike nemške kanclerke Angele Merkel glede avstrijske politike do begunske krize in dejal, da Avstrija ne bo postala “čakalnica za sto tisoče beguncev”.

“Če sosednja država meni, da ni zgornje meje, potem naj Nemčija begunce pripelje v državo neposredno iz Grčije. Evropska rešitev namreč ne pomeni, da odpremo balkansko pot in vse begunce neovirano pošljemo do srednje Evrope. Evropska rešitev pomeni: registracijo, razdelitev in vračanje beguncev na zunanje meje EU,” je še dejal Doskozil.

N. K., STA