fbpx

Merklova naslednica Ban Ki Moona?

Foto: epa

Britanec Mark Seddon, ki je delal v uradu za komunikacije ZN in pisal govore za generalnega sekretarja Ban Ki Moona, je v prispevku za New York Times ocenil, da bi bila nemška kanclerka Angela Merkel zelo dobra za položaj generalne sekretarke ZN.

Stephane Dujarric, tiskovni predstavnik Bana Ki Moona, ki mu konec leta na čelu svetovne organizacije poteče drugi mandat, je sporočil, da gre za povsem zasebno mnenje Seddona in nikakor ne za mnenje generalnega sekretarja, ki se zaveda, da o tem odločajo članice ZN.

Seddon je sicer menil, da bi lahko Merklova premostila delitve med zahodom in vzhodom, ki so ponovno izbruhnile na površje. Poleg tega pa bi lahko uspešneje izvedla potrebne reforme svetovne organizacije, ker ni bila nikoli del tega sistema.

Neformalno je na vrstu regionalna skupina Vzhodne Evrope
Varnostni svet ZN bo letos predvidoma že poleti ali jeseni Generalni skupščini ZN predlagal, koga naj potrdi za naslednika Ban Ki Moona. Neformalno naj bi bila sedaj na vrsti regionalna skupina Vzhodne Evrope, ki še ni dala generalnega sekretarja, med kandidati pa je tudi nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk.

Vse več je tudi pobud, da je na čelu svetovne organizacije čas za žensko in po teh kriterijih je trenutno vodilna kandidatka šefica Unesca Bolgarka Irina Bokova.

V. V., STA