fbpx

Merklova obiskala Orbána in podprla njegovo politiko varovanja Evrope

Foto: epa

Nemška kanclerka Angela Merkel je obiskala Madžarsko, kjer se je udeležila slovesnosti v mestu Šopron na madžarsko-avstrijski meji ob 30. obletnici panevropskega piknika, ki je odločilno prispeval k padcu železne zavese. Na srečanju z madžarskim premierjem Viktorjem Orbánom je med drugim poudarila, da je zaradi številčnosti ilegalnih migracij nujno potrebno okrepiti nadzor na zunanjih mejah schengenskega območja. S tem je jasno podprla Orbánova prizadevanja za striktno varovanje Evrope pred vedno hujšimi migracijskimi tokovi.

V mestu Šopron na madžarsko-avstrijski meji je v ponedeljek po poročanju STA potekala slovesnost ob 30. obletnici vseevropskega piknika, dogodka, ki je močno prispeval k padcu železne zavese. Tedaj so namreč simbolično kratkotrajno odprli meje, kar je izkoristilo več sto Vzhodnih Nemcev in zbežalo v Avstrijo. Slovesnosti se je udeležila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki se je ob robu dogodka srečala z madžarskim premierjem Viktorjem Orbánom.

Šopron je primer tega, kaj lahko Evropejci dosežemo, če pogumno stojimo za svojimi skupnimi vrednotami,” je povedala Merklova, ki je obenem poudarila, da se moramo zavedati, da je narodna blaginja odvisna od evropske. “Piknik se je spremenil v največji beg iz Nemške demokratične republike od postavitve zidu leta 1961. Postal je globalni dogodek,” je še povedala. Ob tem pa se je posvetila tudi aktualni problematiki ilegalnih migracij, s katerimi se spopada velik del Evrope. V povezavi z njimi je med drugim poudarila nujnost okrepitve nadzora na zunanjih mejah schengenskega območja ter s tem nedvoumno podprla Orbánova prizadevanja za striktno varovanje Evrope pred navalom številnih ilegalnih migrantov.

Orbán opozoril na to, da migrantski val še ni končan
Tudi Orbán je povlekel vzporednice med dogodki v Šopronu pred 30 leti in aktualno situacijo. “Pred 30 leti smo rušili zidove, da smo lahko živeli v svobodi, zdaj gradimo zidove, da bomo lahko živeli v svobodi in varnosti. Zaščita meja je naša dolžnost, od Bruslja pa bi pričakovali finančno pomoč,” je med drugim povedal. Dotaknil pa se je tudi kritik s strani EU glede madžarske demokracije, za katere meni, da so politično pristranske. “Vsak lahko pride sem in vidi, kako živimo, pri čemer temeljimo na krščanski kulturi in svobodi,” je povedal. Ob tem je zatrdil, da migracijskega vala z juga po njegovi oceni še ni konec, pri čemer je edini način, na katerega se Nemčija in Avstrija lahko izogneta njegovim negativnim posledicam, prav strikten madžarski nadzor svojih meja. “Gospe kanclerki sem jasno povedal, da izpolnjujemo to dolžnost,” je še povedal.

Vseevropski piknik, ki so ga 19. avgusta 1989 organizirale avstrijske in madžarske nevladne organizacije, je za pobeg v Avstrijo izkoristilo 600 Vzhodnih Nemcev, zaradi česar je bil to eden najpomembnejših korakov na poti do padca železne zavese in posledično komunizma v Vzhodni in Jugovzhodni Evropi. Do konca leta je nato iz tedanje Nemške demokratične republike prek Madžarske na Zahod prebegnilo še okoli 50 tisoč ljudi. Takratna madžarska reformistična vlada je namreč 11. septembra 1989 odprla svoje meje z Avstrijo. 9. novembra istega leta je nato prišlo še do zgodovinskega padca berlinskega zidu, leto kasneje pa je sledila združitev obeh Nemčij.

Viktor Orbán na slovesnosti v Šopronu. (Foto: YouTube)

Rajko Golob