fbpx

Merklova opozarja, da smo šele v začetni fazi pandemije in da je pred nami še dolgotrajna kriza

Angela Merkel se je morala v času korona krize soočiti s protesti radikalnih levičarskih gibanj. (Foto: epa)

Kanclerka Angela Merkel je danes, v javnem nagovoru glede pandemije novega virusa, v tamkajšnjem parlamentu dejala, da smo šele v začetni fazi le-te. Ob tem je poudarila, da bodo še dolgo časa veljale omejitve. Pred vrhom EU, ki bo prav danes, pa je še ponovila, da je njena država v proračun EU pripravljena prispevati precej več finančnih sredstev. 

Kanclerka Nemčije Angela Merkel je na današnji dan v prvem javnem nagovoru, ki se nanaša na pandemijo novega virusa v tamkajšnjem parlamentu dejala, da smo v resnici šele v začetni fazi pandemije. Ob tem je poudarila, da bodo še dolgo časa veljale omejitve zaradi koronavirusa. Pred vrhom EU, ki bo potekal prav danes, pa je še ponovila, da je Nemčija v proračun EU pripravljena prispevati veliko več finančnih sredstev, poroča sta.

V svojem nastopu je nemška državnica poudarila, da ne živimo ob koncu pandemije, ampak šele na začetku in pristavila, da nas bo virus spremljal še dolgo časa. Ob tem se zaveda, da to ni prijetno slišati, je pa resnica. Poleg tega je še poudarila, da predstavlja pandemija novega virusa omejitev življenjskih pravic in potreb ljudi. Po njenem prepričanju so tovrstne razmere opravičljive zgolj in samo v primeru, če obstajajo razlogi za takšne omejitve, ki so dovolj transparentni in hkrati tudi prepričljivi. Poudarila je še pomen kritike, ki mora biti ne le dovoljena, marveč tudi slišana.

Michael Roth (Foto: epa)

Glede tega, da v Nemčiji upada število okuženih z novim virusom, pa je dejala, da gre za prehodni uspeh v boju proti pandemiji, ne pa končno zmago nad boleznijo COVID-19. Ob tem je izrecno poudarila, da se ne sme dopustiti, da bi svoje dosedanje dosežke zapravili in stopili korak nazaj. V luči današnje videokonference vrha voditeljev EU pa je še posebej izpostavila, da je njena država v evropski proračun pripravljena prispevati precej več finančnih sredstev. To je nedavno sicer že napovedala, včeraj pa je to prav tako dejal že tamkajšnji državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth. Vse do sedaj je bila Nemčija med zagovornicami skromnejšega proračuna.

Večletni proračun EU je po mnenju predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen novi Marshallov načrt
Nekajletni proračun Evropske unije bo v skladu z napovedmi Evropske komisije ključni element evropskih načrtov za to, da si bo EU po pandemiji opomogla. Predsednica Ursula von der Leyen je zanj dejala, da gre za Marshallov načrt. Je pa Merklova na današnji dan ponovno nasprotovala t. i. koronskim obveznicam, ki jih pričakuje Italija, pa tudi še nekaj članic na jugu povezave. Ob tem je pojasnila, da bi morali spremeniti pogodbe EU, hkrati pa bi potrebovali še potrditev v parlamentih posameznih držav članic, kar bi trajalo zelo dolgo. V tem trenutku je ključna še zlasti hitra pomoč za blažitev posledic zdravstvene krize.

V Nemčiji so odobrili prvo klinično testiranje cepiva za koronavirus. To dovoljenje je podelil tamkajšnji inštitut Paul Ehrlich. V projekt prvega testiranja bo zajetih 200 zdravih odraslih ljudi. Novica predstavlja izreden preboj na področju napredka za pridobitev cepiva proti novemu virusu in posledično obeta vrnitev v življenje, kakršnega smo ga poznali pred izbruhom pandemije. Mnogi državniki namreč svarijo, da ne bo mogoče v celoti sprostiti ukrepe za zajezitev pandemije, dokler ne bo obstajalo učinkovito cepivo.

Domen Mezeg