fbpx

Merklova pripravlja nov zakon – za migrante vse, Evropejcem pa takole greni vsakdan

Angela Merkel (Foto: epa)

V Nemčiji vlada Angele Merkel pripravlja zakon, ki bo državljanom držav članic EU v prihodnje znatno otežil dostop do socialne pomoči in pomoči brezposelnim. Z zakonom želijo omejiti pritok ljudi v Nemčijo, ki odhajajo tja zgolj zaradi socialnih prejemkov. Odločitev za takšen zakon, potem ko je Nemčija še pred meseci z odprtimi rokami sprejemala migrante – preseneča. 

“Državljani EU v prvih letih bivanja v Nemčiji načeloma ne bodo opravičeni do socialnih prejemkov in pomoči za brezposelne,” sporočajo predstavniki nemškega ministrstva za delo in socialo. Tuji državljani bodo postali upravičeni do omenjenih prejemkov šele, potem ko bodo v Nemčiji bivali več kot 5 let.

Zakon proti socialnemu turizmu
Uvedbo tega zakona je pristojna ministrica Andrea Nahles napovedala že pred koncem leta 2015, poroča hrvaški Index. Odločitev za uvedbo pravila, ki naj bi preprečila socialni turizem in ki že nekaj časa velja za posameznike, ki niso državljani EU, je možno razumeti tudi kot reakcijo na odločitev nekega sodišča, ki je odločilo, da so prišleki upravičeni do socialne pomoči že po šestih mesecih bivanja v Nemčiji, kar je izzvalo burne odzive nekaterih občin, kjer imajo največ socialnih transferjev – bojijo se namreč, da bo to povzročilo naval posameznikov iz revnejših držav.

Ž. K.