fbpx

Merklova se boji volitev – Nemčija bo začela pospeševati izgon migrantov

Foto: epa

Nemška kanclerka Angela Merkel je po srečanju z ministrskimi predsedniki nemških zveznih dežel povedala, da so nemška zvezna vlada in vodstva nemških zveznih dežel podprli načrt za pospeševanje izgona tistih migrantov, ki niso upravičeni do pridobitve azila. 

Nemška tiskovna agencija DPA poroča, da je Erwin Sellering, ministrski predsednik zvezne dežele Mecklenburg-Predpomorjanska, dejal, da je cilj, da se ljudi, ki ne morejo ostati v Nemčiji, v njihove domovine vrne v roku nekaj tednov.

Zavzeli so se za ustanovitev posebnih centrov
Zvezne dežele podpirajo predlog nemške vlade glede ustanovitve centrov, v katere bi vračali tiste prosilce za azil, katerih prošnje niso bile odobrene. Prav tako so izrazile pripravljenost, da v takšne centre napotijo osebje, ob tem pa je Sellering poudaril, da je nujno, da pogajanje o izročanju migrantov z zavrnjenim azilom poteka pod vodstvom nemške vlade.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi na srečanju med drugim potekali tudi pogovori o dodeljevanju finančnih spodbud za tiste migrante, ki bi se v domovino vrnili prostovoljno in o povečanju pritiska na tiste države, ki ne želijo sprejemati svojih državljanov.

Foto: epa

Foto: epa

Leta 2015 so sprejeli več kot milijon prosilcev
Po podatkih agencije AFP so v Nemčiji od leta 2015 sprejeli več kot milijon prosilcev za azil. Doslej so azil zavrnili že več kot 200 tisoč migrantom, lani pa so iz države izgnali približno 80 tisoč migrantov, ki jim je bila prošnja za azil zavrnjena. Thomas de Maiziere, minister za notranje zadeve, je pred kratkim dejal, da se ni povečalo samo število migrantov s sirskim državljanstvom in iz ostalih vojnih območij, ki jim je bil priznan azil, ampak tudi tistih z zavrnjenimi prošnjami, zaradi česar je dodal, da je treba pospešiti izgon le teh v njihovo domovino.

Glede na to, da v Nemčiji vlada velika podpora desno usmerjenim gibanjem, se je Merklova znašla pod velikim pritiskom, saj se bo septembra potegovala za ponovni mandat nemške kanclerke in je nujno, da čim prej ukrepa proti navalu migrantov v državi.

N. Ž., STA