fbpx

Po tem ko je v Evropo povabila migrante, Merklova mežika še Turčiji

(Foto: Epa)

Nemška kanclerka Angela Merkel je pretekli vikend javno izrazila svojo podporo za nov začetek pogajanj o članstvu Turčije v EU. Si je Merklova zaradi neobvladovanja begunske krize premislila in išče zgolj kratkoročno rešitev za nastalo zmedo?

Če je Merklova v televizijskem intervjuju še povedala, da je bila proti vstopu Turčije v EU, zdaj dodaja, da se je po njenem mnenju situacija drastično spremenila.

Angela Merkel obljublja Turčiji pristopna pogajanja
Kanclerka je bila nedavno v Turčiji, kjer je razpravljala o sirski krizi in boju proti terorizmu. Na obisku je povedala, da evropska politika za reševanje begunske krize temelji na deljenju bremen. Ker Turčija nosi veliko breme tega problema, si naj bi po njenem mnenju zaslužila ponovni zagon pristopnih pogajanj.

Turki zahtevajo 3 milijarde evrov in sodelovanje na zasedanjih vrha EU
Poleg pristopnih pogajanj zahteva Turčija tudi liberalizacijo vizumskega režima v letu 2016 za Turke, ki si želijo v EU, finančno pomoč v višini 3 milijard evrov in sodelovanje turških voditeljev na zasedanju vrha EU. Kanclerka je za EU Observer povedala, da se je Nemčija pripravljena pogajati o teh zahtevah.

Odločitev o začetku pristopnih pogajanj morajo formalno potrditi države članice, Merklova pa napoveduje, da se bo to zgodilo že do konca tekočega leta.

Če bo Merklova k vprašanju turškega članstva pristopila tako, kot je to storila z begunsko krizo, bo to lahko imelo posledice ne le za njeno osebno politično kariero, pač pa tudi za celotno EU.

T. O.