fbpx

Merklova v Sirijo pošilja 1200 vojakov, izvidniška letala in pomorsko fregato

Foto: epa

Nemčija načrtuje, da bi za podporo nemškim izvidniškim letalom v Sirijo napotila okoli 1200 vojakov. To bi bila največja misija nemške vojske v tujini.

“Z vojaškega vidika bi bilo za letala in ladjo potrebnih 1200 vojakov,” je za nemški časnik Bild am Sonntag dejal načelnik generalštaba nemške vojske, general Volker Wieker, in pojasnil, da bi se misija po odobritvi zelo hitro začela. Dodal je tudi, da želi vlada mandat za misijo dobiti še letos.

Izvidništvo na terenu
Berlin je Franciji za pomoč pri okrepljenem boju proti džihadistom Islamske države v Siriji, za kar je slednja zaprosila članice EU po terorističnih napadih v Parizu, v četrtek ponudil izvidniška letala tornado, pomorsko fregato, dobavo goriva med letom ter satelitske fotografije.

Wieker je pojasnil, da bi v misiji sodelovalo od štiri do šest letal, ki bi snemala razmere na terenu tudi v slabem vremenu in ponoči.

Na vprašanje, zakaj Nemčija ne želi sodelovati v letalskih napadih, je dejal, da ima mednarodna koalicija za ta namen že dovolj sil in sredstev. “Potrebujejo izvidništvo na terenu, tako da bodo te sile učinkovito nameščene. Naši tornadi lahko na tem področju veliko prispevajo,” je pojasnil.

Nemčija po drugi svetovni vojni svoje vojake nerada pošilja v tujino, sodeluje pa v misijah z mandatom ZN na Balkanu in drugod ter v silah zveze Nato v Afganistanu.

STA, B. O.