Merklova z novo idejo: Nekatere migrante deportirajmo po hitrem postopku

Foto: epa

Nemška prvakinja je v svojem parlamentu predstavila novo idejo glede reševanja migrantske krize. Tokrat bi migrante, ki prihajajo iz Alžirije in Maroka, namestila v posebne centre za vračanje beguncev, nato pa jih po hitrem postopku vrnila v domačo deželo. 

Vladajoči nemški krščanski demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel in njena partnerska stranka na Bavarskem, krščanski socialisti (CSU), razmišljajo o tem, da bi pospešili vračanje zavrnjenih prosilcev za azil iz Alžirije in Maroka.

Merklova predlaga, da se Alžirce in Maročane obravnava kot prosilce za azil, ki prihajajo iz varnih držav, in se jih namesti v posebne centre za izgon, po poročanju nemškega časnika Die Welt povzema STA.

Njihove “pravice” bi izenačila s pravicami migrantov z Balkana
Prosilcev za azil iz omenjenih dveh držav tako ne bi več porazdelili po občinah po vsej Nemčiji, ampak bi jih namestili v posebne centre na Bavarskem, kjer bi bili deležni obravnave po hitrem postopku in nato, če bi bilo potrebno, nemudoma izgnani – podobno, kot se to sedaj v praksi izvaja za prosilce iz balkanskih držav, ki imajo malo možnosti, da jim odobrijo azil.

Nemčija je Albanijo, BiH, Kosovo, Makedonijo, Črno goro in Srbijo razglasila za varne države, kar pomeni, da imajo njeni državljani malo možnosti, da dobijo begunski status. Berlin želi sedaj na ta seznam uvrstiti še Alžirijo in Maroko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vendar potrebujeta CDU in CSU za uresničitev tega načrta, predvsem glede razglasitve Alžirije in Maroka za varni državi, še privolitev koalicijskih socialdemokratov (SPD).

Do predloga prihaja po strmem povečanju števila novih prihodov migrantov iz Alžirije in Maroka in po spolnih napadih na ženske na silvestrovo v nekaterih nemških mestih, za katerimi naj bi stali migranti iz severnoafriških in arabskih držav, ki so dodobra razburili nemško javnost.

Število prosilcev za azil iz Alžirije se je po podatkih nemškega notranjega ministrstva med junijem in decembrom lani povzpelo z 877 na 2296, iz Maroka pa s 368 na 2896.

A. D., STA