fbpx

Merklova z ostrim govorom nad Britance, v parlamentu požela stoječe ovacije

Angela Merkel (foto: epa).

Nemška kanclerka Angela Merkel je v svojem govoru v parlamentu ostro nastopila proti brexitu in odločitvi Britancev. Hkrati je izrazila obžalovanje, da ti zapuščajo Evropsko unijo.

“Evropa je že šla skozi številne krize in izzive. Moramo narediti velik korak proti integraciji,” je poudarila nemška kanclerka Angela Merkel in dodala, da bo Evropa s pogovori začela takoj, ko bo London aktiviral 50. člen Lizbonske pogodbe, piše hrvaški Index. Ta člen določa, da pogodba o EU in pogodba o delovanju EU v državi, ki se odloči za izstop, prenehata veljati z dnem, ko začne veljati sporazum o izstopu ali dve leti po tistem, ko država izrazi namero o izstopu.

Merklova: Evropa lahko prenese brexit
“Na Veliki Britaniji je, da se odloči, kako bo oblikovala svojo prihodnost z Evropo. Vsak, ki se odloči zapustiti Evropsko unijo, pa ne more pričakovati, da bo obdržal vse privilegije, ne da bi obdržal vse zaveze,” je bila ostra Merklova, njene besede pa so v nemškem parlamentu pozdravili z aplavzom in stoječimi ovacijami.

Poudarila je še, da bo Nemčija storila vse, da prepreči nadaljnji razpad EU. “Imamo poseben interes za uspeh združene Evrope. Evropa je dovolj močna, da prenese brexit,” je sklenila kanclerka.

B. O.