fbpx

Merklova za begunce priskrbela prav poseben “začetni paket”

Foto: M. G.

Vladajoči krščanski demokrati (CDU) z Merklovo na čelu so pripravili predlog za integracijo beguncev v nemško družbo, ki prosilcem za azil omogoča tako pravice kot nalaga določene obveznosti. Za tiste, ki obveznosti ne bodo izpolnjevali, stranka predlaga vrnitev v domovino.

Načrt CDU uvaja določena pravila, ki se jih bodo morali prosilci za azil držati, če bodo želeli ostati v Nemčiji. Begunci bodo ob prvi registraciji prejeli “začetni paket”, v katerem bosta s slikami in v njihovem maternem jeziku predstavljena nemška zakonodaja in sistem vrednot. Centri za registracijo beguncev bodo ponujali tudi osnovne tečaje nemščine, znanje jezika pa bi se nato preverjalo z različnimi testi.

Begunci se bodo lahko vpisali na nemške univerze, strokovni delavci pa bodo predstavili možnosti za zaposlitev tistih brez formalne izobrazbe, poroča Deutsche Welle.

Za nepridiprave bi uvedli hišni pripor
Posamezniki, ki ne potrebujejo mednarodne zaščite, bodo morali Nemčijo zapustiti. “S tem želimo spodbuditi integracijo, ki pa bo precej zahtevna,” so pojasnili v stranki. Begunci, ki so v preteklosti zagrešili kazniva dejanja, bi se lahko zadrževali le na določenem območju, zanje pa bi uvedli tudi hišni pripor.

Predlog spreminja tudi predpise o minimalni plači za begunske delavce, ki so bili v zadnjem času predmet spora med CDU in socialdemokrati SPD. Po novem bi lahko podjetja zanje izplačevala nižje plače, kot je minimalna meja. Ta trenutno znaša 8,5 evrov na uro, in sicer samo v primeru pripravništev.

N. K.