Merklovi se upira poslanska skupina lastne stranke: zamenjali so njeno desno roko!

Foto: epa

Nemški poslanci poslanske skupine CDU/CSU so po trinajstih letih zamenjali vodjo svoje poslanske skupine Volkerja Kauderja. Ta je veljal za desno roko kanclerke Merklove, zato so se že pojavila namigovanja, da se ji je pričela upirati poslanska skupina lastne stranke.

Poslanska skupina Krščanskodemokratske unije (CDU) in bavarske Krščanskosocialne unije (CSU) je z glasovanjem zamenjala svojega vodjo Volkerja Kauderja, po tem, ko je bil ta na tem položaju kar trinajst let. Na tem mestu ga je zamenjal Ralph Brinkhaus, ki je zmagal s 125 glasovi, medtem ko je Kauder prejel 112 glasov svojih kolegov. To je bilo tudi prvič v trinajstih letih, ko je na glasovanju za mesto vodje poslanske skupine Kauder sploh imel konkurenco, še poroča RT. Za razliko od Kauderja Brinkhaus želi večjo vlogo poslanske skupine pri odločanju koalicije med sorodnima strankama CDU in CSU ter koalicijsko Socialdemokratsko stranko SPD. Poudaril je, da s svojim kandidiranjem na mesto vodje poslanske skupne ni želel izzvati kanclerke Merklove.

Zamenjava razveselila opozicijo
Podpredsednik liberalcev, zbranih v FDP, Alexander Lambsforff je povedal, da se zamenjava vodje poslanske skupine zdi kot korak v smeri proti koncu velike koalicije med CDU, CSU in SPD. Podpredsednica protiimigrantske Alternative za Nemčijo (AfD) Alice Weidel pa se je, sodeč po odzivu na Twitterju, razveselila zamenjave in namignila, da se vladanje Merklove bliža koncu, po njenih besedah pa naj bi tudi izgubljala vpliv v stranki. Tudi levičarji pravijo, da gre pri zamenjavi za odkrit upor Merklovi.

Foto: Twitter

Napetosti znotraj CDU ter med CDU in CSU se stopnjujejo
Napetosti znotraj stranke CDU se stopnjujejo, prav tako pa bi lahko bilo ogroženo dolgoletno zavezništvo med CSU, ki je prisotna le na Bavarskem, in CDU, ki je prisotna v preostali Nemčiji. Nedavno je bil s strani Merklove odstranjen vodja obveščevalne službe Hans-Georg Massen, ki je nato postal osebni svetovalec vodje CSU in notranjega ministra Horsta Seehoferja. Massen je kritiziral medije, ki so kot avtentične prikazovali videoposnetke domnevnega nasilja na shodih proti nelegalnim migracijam v Chemnitzu. Sam namreč podpira ostre ukrepe proti nelegalnim migracijam, ki pa jim Merklova ni naklonjena. To je tudi glavni vir napetosti med CDU in CSU, s politiko Merklove pa ni zadovoljnih tudi veliko članov CDU.

AfD beleži vedno višjo podporo
Alternativa za Nemčijo, ki je ostra nasprotnica nelegalnih migracij, pa je ob zaostrovanju razmer zabeležila 16 odstotkov podpore, s čimer je prehitela SPD, je poročal Daily Mail. To jo uvršča na drugo mesto med nemškimi strankami, podpora pa se je za 2,5 odstotka okrepila tudi bloku CDU/CSU.

J. Ž.

 • pajot

  Good by,good by my love,good by aufvidersehen….Čimprej,mater ji,da ne rečem kaj.

 • montyamp

  Fatima Merkel v odhodu ,
  Soroševa dekla se poslavlja .

 • augustin hadelich

  Alice Weidel ni podpredsednica stranke AFD pač pa je skupaj z Alexandrom Gaulandom vodja poslanske skupine AFD v zveznem parlamentu.
  Podpora stranki AFD na zveznem nivoju ni narasla na 16%, pač pa na 18% (razlika v Nemčiji pomeni toliko, kot ima ljudi cela Slovenija).
  Diletantizem Janševega trobila Nova24 ima tudi simbolični pomen: združba, ki se ukvarja samo še s promoviranjem svojega vodje – samorazglašenega “alfa demokrata”, za svobode željne Slovence pa ji je prav malo mar, saj jih vsakič znova pripelje žejne čez vodo.

 • samsara

  Smrklova bo kmalu lahko le še smrkala ob spominih na bleščečo preteklost. Kar preveč bleščečo zanjo…

 • Olga2345

  Bravo Nemci! Stazijevki nogo v rit!

 • Caetano

  Zapor za Merklovo in Schultza!

  • xtc

   Namesto zastave na Bundestagu.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Zu spät!

 • WatsonForus

  Auf Wiedersehen Mutti Angela !?

  • slosin

   sic transit gloria mundi….

 • xtc

  Definitivno ostro desno CDU,brez Stasi čaarovnice,AFD in Seehofer in čiščenje drhali z vsemi sredstvi,kot (legalnimi) kot tudi vseh vrst socialistov.

 • cosmosjasnovidec

  Z to zamenjavo se ni in se ne bo spremenilo popolnoma nič.
  Tole je le manipulacijsko zavajanje švabskega folka katero je namen,da se pomirijo in ne pričnejo z podobnimi demonstracijami kakršne so bile pred kratkim v Chemnitzu.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!