fbpx

Nebuloze iz Bele hiše o možni mobilizaciji ameriške vojske zaradi Ukrajine

Medtem ko je ameriški predsednik zatrdil, da ne bo vpletal ameriške vojske v sporu z Ukrajino, je tiskovna predstavnica napovedala, da bodo ZDA poslale vojsko v Vzhodno Evropo, če bi se pričele stopnjevati napetosti med Rusijo in Ukrajino (Foto: epa)

ZDA razmišljajo, da bi poslala vojsko v Vzhodno Evropo, če bi se napetosti med Ukrajino in Rusijo pričele stopnjevati, so v ponedeljek sporočili iz Bele hiše in opozorili, da bi lahko mobilizirali ameriško vojsko. To pa ni skladno z napovedjo ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je dejal, da trenutno nimajo v načrtu, da bi ZDA uporabile vojaško silo na tem območju. 

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki se je odzvala na vprašanja novinarjev, če bi vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna imela “aktiven načrt za napotitev ameriških vojaških sil” v Evropo. Vprašanje se je pojavilo po ponovnih naraščajočih napetostih med Rusijo in Ukrajino, saj so Kremelj obtožili, da ponovno zbira vojake v bližini ukrajinske meje, poroča RT.

Po njenih besedah so si Natove partnerice vse od leta 2014 želele prisotnost ameriške vojske na tem območju. “In zagotovo je to na mizi, če se bo Rusija odločila napasti Ukrajino,” je pojasnila Psakijeva. Njene besede pa niso skladne z Bidnovimi, ki je dejal, da nima namena pošiljati vojske v Ukrajino. “Zamisel, da bi ZDA uporabile silo za soočanje z Rusijo, ki napada Ukrajino, trenutno ni v načrtu,” je dejal Biden in opozoril, da Ukrajina ni članica Nata, zato Washington nima nobenih obveznosti, da bi jo branila.

Kremelj vztrajno zanika, da bi kopičila svojo vojsko na meji z Ukrajino
Kremelj stalno zanika, da bi bili strahovi o povečevanju vojaške vpletenosti Rusije na ukrajinski meji resnični. “Vedno in znova smo na različnih ravneh izjavili, da Rusija ne bo nikogar napadla in da nima nobenih agresivnih načrtov,” je prejšnji mesec dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. “Popolnoma napačno je trditi nasprotno in popolnoma napačno je, da se s takšnimi načrti povezuje kakršne koli premike ruskih vojakov na ozemlju naše države. To ni tako.”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković sta se pogovarjala tudi o naraščajočih napetostih med Rusijo in Ukrajino. (Foto: epa)

Ukrajino je nedavno obiskal hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, ki se je srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Med njima je tekel pogovor ravno o konfliktu z Rusijo v vzhodni regiji Donbas. Voditelja sta se pogovarjala o možnosti “hrvaškega scenarija” v tej regiji, kar se razume kot ponovna vključitev ozemlja z vojaško silo.

Je Ukrajina tista, ki si želi vojno?
V sporu med Ukrajino in Rusijo tako prihaja do mešanih signalov in informacij. Medtem ko Kremelj vztrajno zanika kopičenje vojske, pa si Ukrajina več kot očitno želi, da bi se vpletla vojska s strani Nata. Fraza “hrvaškega scenarija” se namreč nanaša na hrvaško osamosvojitveno vojno med leti 1991 in 1995, ko je vojska prevzela nadzor nad ozemljem, ki ga je zahtevala med osamosvojitvijo od Jugoslavije. Nasprotno pa poznavalci svarijo, da bi se morale stvari reševati za pogajalsko mizo v Ukrajini, kar bi moralo biti tudi v interesu ZDA.

Sara Rančigaj