“Mesar iz Ugande”: Spoznajte Titovega prijatelja Amina, ki je pomoril do pol milijona ljudi!

Josip Broz Tito in Idi Amin (Foto: Facebook)

Tako kot mnogi jugonostalgiki na območju nekdanje Jugoslavije še danes poveličujejo diktatorja Tita, v Ugandi nekateri poveličujejo krutega vojaškega diktatorja Amina, ki mu nekateri pripisujejo do pol milijona smrtnih žrtev. Ko je v vojaškem udaru zrušil premierja Oboteja, so mnogi proslavljali, s svojo karizmo in ljudskostjo pa je Amin ustvarjal lažen vtis dobrohotnega voditelja, a že v tem času je umoril več tisoč vojakov, za katere je verjel, da so ohranili zvestobo prejšnji oblasti. Sledila je tipična “socialistična pravljica”, Amin je iz države izgnal premožne tujce in njihova podjetja začel razdeljevati svojim pristašem, gospodarstvo je pričelo propadati, število smrtnih žrtev pa je raslo in raslo …

Leta 1971 so mnogi v Ugandi proslavljali vojaški udar generala Idija Amina, ki je zrušil premierja Miltona Oboteja, a takrat si niso niti predstavljali, kako nasilno desetletje je bilo pred njimi. Znano je, da je Amin kot vojaški diktator v času svojega vladanja ubil vsaj 300 tisoč ljudi, nekatere ocene pa segajo celo do pol milijona žrtev od 12 milijonov vseh prebivalcev, zato se ga je prijel vzdevek “Mesar iz Ugande”. Osebno je odrejal masovne umore, v času njegovega vodenja države pa so se dogajala huda kršenja človekovih pravic, a kot nam je znano že iz primera podobnega diktatorja Josipa Broza Tita, tudi v Ugandi danes mnogi povzdigujejo spomin na Amina in se ga spominjajo kot osvoboditelja, ki je državo rešil kolonialne oblasti.

V muslimanski šoli je uspel končati samo štiri razrede osnovne šole
Pri portalu Express so se zdaj poglobili tudi v preteklost tega diktatorja pred obdobjem 1971-1979, ko je vladal. Zloglasnež je bil rojen kot Idi Amin Dada Oumee na severozahodu Ugande, v bližini meje z s Sudanom in s Kongom. Letnica rojstva ni znana, večina strokovnjakov pa ocenjuje, da je bil rojen okrog leta 1925, njegova družina pa je pripadala plemenu Kakwa. Nato je obiskoval muslimansko šolo, v kateri ni uspel končati več kot štirih razredov, a je bil visok 193 centimetrov, skupaj s svojo neizobraženostjo pa je predstavljal potencial poslušnega vojaka britanske kolonialistične oblasti. Dobro je plaval in igral ragbi, najbolje pa mu je šlo od rok boksanje, pri čemer je kot amater leta 1951 osvojil ugandsko prvenstvo v težki kategoriji. V tem času je bil leta 1949 povišan iz vojaka v desetnika, s svojo neusmiljenostjo pa je leta 1957 postal narednik. S svojim zvestim služenjem britanski kolonialistični oblasti si je leta 1962 prislužil čin efendije, najvišji čin, dostopen ugandskim vojakom, in tako je postal Afričan z najvišjim vojaškim činom.

Idi Amin v vlogi Obotejevega vodje kabineta ob obisku izraelskega premierja leta 1966, na sliki levo. (Foto: Facebook)

Premier Obote je državi vladal s trdo roko
A kmalu se je njegova neusmiljenost sprevrgla v nepredstavljivo krutost, številne njegove žrtve so bile mučene in pretepene do smrti, kar je povzročilo nejevoljo oblasti, a ker je bil v tem času Amin eden od dveh afriških častnikov s tako visokim činom, Uganda pa se je približevala neodvisnosti, do katere je prišlo 9. novembra 1962, se Obote in Britanci niso odločili za pregon. Obote ga je namesto tega celo poslal v Veliko Britanijo na vojaško izobraževanje, vojaška kariera Amina pa je doživela vzpon. Obote ga je leta 1964 povišal v polkovnika, dve leti pozneje pa je Amina pričel preiskovati ugandski parlament zaradi poneverbe zlata v vrednosti 350 tisoč dolarjev, ki jih je prejel od gverilcev iz Konga, ki jih je zalagal z orožjem. Tudi Obote je v tem času vse bolj zlorabljal oblast, kralj Mutesa II iz časa predkolonialne dinastije, ki je včasih vladala kraljevini Buganda, je zato zahteval temeljito preiskavo. Obote je nad Metuso poslal tanke, ta pa je pred nasiljem pobegnil iz države.

Ostanki enega od Aminovih luksuznih bivališč. (Foto: Wikimedia Commons)

Sprva je deloval kot dobrohoten voditelj, a v času, ko so ljudje proslavljali vojaški udar, je že množično moril vojake
Amin je v luči takšnega in podobnega dogajanja 25. januarja 1971 izvedel vojaški udar, ko se je Obote udeležil konference v Singapurju. Po uspešnem vojaškem udaru so ljudje proslavljali in plesali po ulicah, Amin pa se jim je pri tem pridružil in ni se mu bilo težko rokovati s sodržavljani in plesati z njimi ter pozirati fotografom. Bil je priljubljen med različnimi etničnimi skupinami, imel je namreč šest soprog iz različnih etničnih skupin, poleg tega pa je imel še vsaj 30 ljubic. Po prevzemu oblasti je ukinil Obotejevo tajno policijo, nekaterim političnim zapornikom pa je odobril amnestijo, s čimer je bolj ali manj uspešno ustvaril lažen vtis dobrohotnega voditelja. Za kulisami je že v tem času pričel masovno moriti vojake, za katere je domneval, da so bili zvesti Oboteju. Tako je umrlo 5 do 6 tisoč vojakov plemen Acholi, Langi in drugih.

Ugrabljeno letalo Air France (Foto: Facebook)

Bil je izjemno nesposoben, z izgonom Izraelcev in Azijcev ter razdelitvijo njihovih podjetij pristašem pa se je začel ekonomski propad države
Kmalu je prišla do izraza njegova nesposobnost pri političnem vodenju, ki se je med drugim izkazala, ko je od Izraela neuspešno zahteval denar in orožje kot pomoč v boju s Tanzanijo. Izrael je zahtevo zavrnil, Amin pa je z odzivom uničil britansko gospodarstvo. Iz države je izgnal 500 Izraelcev, ki so sodelovali v infrastrukturnih projektih v državi, in 50 tisoč Azijcev z britanskim državljanstvom, ki so delali na plantažah ali pa so imeli v državi podjetja. Ta podjetja je nato razdelil svojim političnim pristašem. Bil je tudi paranoičen, rutinsko je pričel menjati osebje, razporede potovanj in načine prevoza, tudi spal je na različnih mestih. Zvestobo svojih najbližjih sodelavcev si je kupoval z drago elektroniko in viskijem, podeljevanjem višjih činov in s športnimi avtomobili.

Rešeni talci z ugrabljenega letala (Foto: Facebook)

Palestinskim teroristom dovolil pristanek v Entebbeju, pri tem pa ni pričakoval posredovanja izraelskih komandosov
Z leti je rasla tudi njegova krutost, v hladilniku je skrival človeške glave, kar 4 tisoč invalidnih ljudi naj bi vrgel v Nil, v sredini 70. let pa se ga je lotil sifilis. Njegova krutost je povečala tudi njegov politični vpliv na mednarodni ravni, leta 1975 je bil imenovan za predsednika Organizacije afriške enotnosti (OAU), afriške države pa so posledično vse do leta 1977 blokirale sprejem resolucije Združenih narodov, ki bi ga obtožila kršitev človekovih pravic. Junija 1976 je sprejel še eno bizarno odločitev, palestinskim teroristom, ki so ugrabili letalo letalske družbe Air France med Parizom in Tel Avivom, je dovolil pristanek v Entebbeju, kjer so zadrževali 246 potnikov in 6 članov posadke kot talce, ni pa pričakoval, da bo Izrael 3. junija na pomoč ugrabljenim poslal tim elitnih komandosov, ki so uspeli rešiti 101 od 105 preostalih talcev, ubili pa so vseh sedem teroristov in 20 ugandskih vojakov, pri čemer je umrl le en izraelski vojak. Iz maščevanja je Amin odredil umor ene izmed talk, 74-letne britansko-izraelske državljanke, ki se je zdravila v ugandski bolnišnici.

Adi Amin ob obisku Kinšase leta 1977. (Foto: Wikimedia Commons)

Amin je bil oboževalec Hitlerja, prijatelj Tita, po napadu Tanzanije pa ga je ta država zrušila
Ugandska ekonomija je nadalje propadala, več in več beguncev pa je iz Ugande bežalo v Veliko Britanijo ali pa druge afriške države, pobegnili so tudi mnogi vojaki, ki so pribežališče našli v Tanzaniji. Leta 1978 je Amin z izgovorom, da je ta država povzročala nemire v Ugandi, napadel Tanzanijo, a reakcija te države je bila zadnje, kar je pričakoval. Tanzanija se namreč ni le branila, pač pa je napadla Ugando, 11. aprila 1979 pa ji je uspelo s pomočjo izgnanih ali pobeglih ugandskih vojakov zavzeti glavno mesto Kampalo in tako strmoglaviti Aminov režim. Amin je nato najprej s štirimi izmed svojih soprog in z okrog 30 otroki pobegnil v Libijo k svojemu velikemu prijatelju Moamerju Gadafiju, nato pa so šli v Džedo v Savdski Arabiji, kjer so ostali do leta 1989. Z lažnim potnim listom je nato odpotoval v Kinšaso, kjer je ostal do svoje smrti leta 2003. Prav tako je bil Amin velik oboževalec Adolfa Hitlerja in velik prijatelj Tita, s tem, ko je uničil ugandsko gospodarstvo in pomoril do pol milijona ljudi, pa si je nedvomno prislužil naziv “Mesar iz Ugande”.

Rok Krajnc

 • boogin1

  Pa kaj ves čas pišem ? Ko mine doba komunajzarjev, ki imajo klanje in ubijanje v krvi, za njimi ostane gora trupel, preživeli pa obubožani. Trenutno imamo v parlamentu v koaliciji vsaj 2 komunajzarski stranki, ki odkrito idolizirata zločinca iz Kumrovca in komunajzarski režim. Tito sam jih je po informacijah pobil 1 milijon, čistke-umore je izvrševal še pred II sv. vojno, tako, da je imel ves čas krvave roke in se tudi družil in srečeval z največjimi mesarji sveta.

 • dr. dr. Colles ☭

  Kaj pa mesar iz Nemčije…Adolf Hitler? On jih je poklal več milijonov!!!… Slovenski domobranci so mu prisegli leta 43′ na stadionu. Bili so pripravljeni umreti za njega. A vas desničarjrv res nič ni sram vaših dedov in pradedov…kolaboranti SS-a in gestapa !!!

  • dob

   Aja? Koliko je to “več”? Koliko jih je poklal Hitler?

   • dr. dr. Colles ☭

    Na milijone budala. Poguglaj si če si sposoben…

    • dob

     Ne, ti poguglaj pa nam povej. Če ne pa drži gobec.
     Daj podatke na mizo.

     • dr. dr. Colles ☭

      Čuj gnida, v torek so slovenski mediji prejeli vabilo Nove Slovenske zaveze, društva, ki promovira ravnanje domobrancev v času druge svetovne vojne. V večini evropskih držav društva, ki bi poveličevala ravnanje kvizlingov med drugo svetovno vojno, ne obstajajo in ne morejo obstajati…Kapish?

     • dob

      DAJ PODATKE NA MIZO koliko žrtev je povzročil Hitler.

     • dr. dr. Colles ☭

      Društva, ki so prikrito poveličevala fašizem ali nacionalsocializem po drugi svetovni vojni, so bila dolga leta značilna predvsem za Italijo in Avstrijo, kjer so se defašizaciji izognili. Še danes vidimo posledice tega v obeh državah…. V Zahodni Nemčiji so ves čas… zaradi dolgoletnega nadzora zaveznikov in tudi razščiščenja, skozi katero je šla država na zahtevo mlade generacije po letu 1968… prepovedana in nezaslišana.

      PS: Hitler je ubil cca 20,946,000 ljudi…Ja ja…skoraj 21 milijonov ljudi !!!

     • dob

      Zelo dobro.
      Zdaj postaviva še pravila debate.
      Večji morilec je tisti, ki je pobil več ljudi. Manjši pa manj. Sva zmenjena?
      Razen če je zate 1 + 1 =7,5… ali nekaj takega,
      če je pa zate 1 + 1 = 2, potem sva zmenjena.
      Ko greš na tržnico prodajat pridelke, pride inšpektor in preveri, če imaš umerjeno tehtnico. No, to je najina tehtnica, obema mora kazati enako pri isti teži, oziroma več pri več ali manj pri manjši.
      Če se v tem ne strinjava, se ne bom menil s stabo.
      Potem pač živiva v različnih svetovih z različnimi pravili, kjer fizikalni zakoni niso enaki, ker merila niso enaka.
      Potem pri tebi ne kupujem solate!

     • Objektivno

      Ravno tu je poanta komunizma in nacizma. Sistemsko vrednotenje človeškega živlenja. Vrednosti izmeta, so nastale precej velike številke. Potrebno je bilo optimalno metodo zatiranja škodljivcev izbrat. Že strokovno, klinično, matematično, sterilno,.. naravoslovno izražanje je posebno za ta dva režimska sistema. Serijski morilci so pogostokrat precej intelegentni, pedantni…že zaradi stroge vzgoje očetov, ki se vzorčno prenaša iz roda v rod.

     • Schemva Miro

      Škoda ker ni še tvojega fotra ali pa deda.

     • šrauf

      Kvadratna budala plagiatorska! Zopet sediš na sekretu in bereš WC papir MLADINA.

    • boogin1

     Sem poguglal, komunajzarji ste jih pobili 100 milijonov, Hitler in ostali so bili vajenci proti vam.

  • Sandokan Sandokan

   hitler je bil faca. edino, kar mu zamerim je , da je bil ekstremni levičar…

   • dr. dr. Colles ☭

    Daj tiho bodi ker nimaš pojma !!!

  • Zombi Gartner

   Adolf Hitler jih ni klal. Zanimiv bi bilo izvedet podatek če je sploh kakega človeka kadar koli obil.

   • dr. dr. Colles ☭

    A res…Hitler jih ni klal? Dal je povelje za klanje. A ti to razumeš?

    • Zombi Gartner

     Jaz Frncelj Krištof ti poveljujem, pokolji pol miljarde ljudi.
     Ali boš kej začel.

  • šrauf

   Budala na kvadrat, bi lahko vedel ,da leta 43′ ni bilo NOBENE prisege.

  • Lustrator

   Ne, nas ponosne slovenske domobrane je sram, da bebčki v 21. stoletju še vedno kot papige ponavljate mitologijo, ki so jih polpismeni partijski cenzorji pred 70 leti zapisali v učbenike kot edino zveličavno, čeprav je v njej dobesedno vse (še od starega veka dalje) postavljeno na glavo.

   Slovensko domobranstvo je le nadaljevanje protiturških straž, njuni naslednjiki pa so slovenski teritorialci, ki so slovenski narod morali še enkrat znova braniti pred rdečimi jugorevolucionarji.

 • dr. dr. Colles ☭

  V Sloveniji in Hrvaški je desnica trdno povezana z organizacijami, ki častijo ravnanje kvizlingov. Pri tem v obeh državah ves čas v ozadju stoji organizacija, ki je bila na Hrvaškem in tudi v Sloveniji najbolj odgovorna tako za kvizlinštvo, torej za domobranstvo in ustaštvo, kot za sodelovanje z okupatorjem, celo za pripravo seznamov ljudi, ki so bili predani v roke okupatorjev… TO JE SEVEDA CERKEV !!!

 • dr. dr. Colles ☭

  Nova slovenska zaveza: “Vabimo Vas na spominsko slovesnost in sveto mašo za žrtve vojn, ki bo v Rovtah v nedeljo, 25. 8. 2019, ob 15. uri. Sveto mašo za padle domobrance, žrtve prve in druge svetovne vojne ter vojne za Slovenijo bo daroval upokojeni nadškof msgr. dr. Anton Stres.”

  PS: OGABNO !!!

  • ZatonMesecnikov

   Praviš Tuppek maša za pobite Antikomuniste ni zaželjena?

  • Janez Kepic-Kern

   Ja.
   dobro si se izrazil:
   TVOJE PISANJE VSEKAKOR – JE OGABNO. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Peter

  Tumpek, spat pejt, no.

  • Branislav Valter

   No

 • ZatonMesecnikov

  Govorilo se je, da je Amin-Dada prakticiral tudi kanibalske navade svojega plemena. Za moč. Pustiti so ga morali samega s svojimi ubitimi žrtvami. On pa je opravil svoje.

  Po izraelski operaciji Entebe in rešitvi talcev ter likvidaciji ugrabiteljev ter uničenju polovice ugandskega vojnega letalstva (Napad je vodil in v njem edini umrl polkovnik Jonatan Netanjahu, starejši brat kasnejšega izraelskega premijerja Benija. Med ugrabitelji sta bila skupaj s Palestinci tudi nemška Ultralevičarja Brigitte Kuhlmann in Wilfred Böse. Ki sta naredila med ugrabljenimi izraeslkimi potniki “Selekcijo”. Kar je zaradi zgodovinskih asociacij dodobra pripomoglo k hitri izraelski odločitvi za operacijo in rešitev talcev) se je besni Idi Amin odločil maščevati tako, da je ukazal likvidirati Doro Bloch. Ki je bila zaradi zdravstvenih težav kot talka premeščena v bolnišnico in je izraelski komandosi niso mogli rešiti…

 • milanček

  samo sprašujem, a je kućan že gauznil, oz, a je čefur janković že za zapahi?

  • to_mi_delaj

   Ta dva je treba v tanove blinderane avte dat , pa zaklenit in kljuce stran vrzti

   • Laž ima kratke noge

    Janšo pa za šoferja. Bo banda pokvarjena kompletna.

 • Dragan Krstič

  Idi Amin je zelo spoštoval svojega vzornika našega Titeja. Dobro si oglejte fotografijo ko se rokujeta. Amin se mu je kar malo priklonil, Bokassa pa je pred Titejem še pokleknil in mu poljubil dlan ter izdahnil: idol moj
  povej mi kako vam uspeva sredi Evrope likvidirati toliko nasprotnikov. Za vsak nasvet vam bom neizmerno hvaležen.

  • ZatonMesecnikov

   #Amin se mu je kar malo priklonil, Bokassa pa je pred Titejem še pokleknil#

   Mislim, daje šlo le za nagonsko reakcijo srečanja z belcem. Po drugi strani sem pa slišal zgodbe, da jih tudi Broz ni maral. Neuvrščenost je fural po nalogu gospodarjev iz Moskve, Nek podaljšek Vzhodnega bloka, kot je odkritosrčno priznal Fidel na konferenci neuvrščenih v havani, leta 1978.

  • Branislav Valter

   Kako?
   Josipu Brozu so drzali strik Jansa, Gorenjak, Zver, Vasle in se marsikdo is SDS.

  • Rožle

   Lohka, da je Amin sam malo puklaste sorte .. :)

 • Janez Kepic-Kern

  Kaj reči?
  “ISTE SORTE PTIČI SKUPAJ LETAJO”
  Star pregovor, ki tudi v naravi – je resničen. Mar ne? L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Branislav Valter

  Tita ne obozujejo samo v nekdanji SFRJ, temvec tudi v Ugandi, Cadu, Severni Koreji, Kubi, Rusiji, ZDA, Kanadi in na Madagaskarju.

  • Steiermark

   Seveda, saj se drhal druži z drhaljo, sicer nebi bi najboljši prijatelj ravno z opicami, ludožerci – če jim nebi bil enak – po zločinu, oz. celo nad njimi, saj je sam poklal več kot 1.200.000 ljudi v celi jugovini – bil je nihov učitelj v klanju svojih ljudi! Fuj ludožerske nesnage!

 • Branislav Valter

  Tito vrni se in naredi red.
  Cakajo te tvoji nekdanji komunisti Jansa, Vasle, Gorenjak, Zver in tvoj pionircek ki nikoli ni vstopil v partijo Valter Branislav.

  • xtc

   Hvalabogu ,da je živ zagnil še preje mu je uvenil lulček pa še šlegl so mu odsekali-zločincu.

 • xtc

  Še eden iz vrs titoistične vajenske golazni.

 • paracelsiuss

  Z Jovanko sta bila mnogokrat ” veličastna gosta” na svečanih “večerjah” ob uradnih obiskih v sklopu “nesvrstanih”. Ampak vedno so se ob pogrnjenih mizah Titu tresle hlače, Jovanka pa je imela cmok v grlu, saj nikoli nista vedela, ali sta “obrok”, ali “gosta”……he,he,he,he,he…..povej mi, s kom se družiš in povem ti kdo si ….he,he,he,he,he…..

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA

  Eh, eh – F. TUNEK
  TI
  IN TEH TVOJIH – TISOČ – VZDEVKOV !
  VALTER B. ITD, HUGO, PAULUS ITD. ITD.
  A
  NJIH – UČINEK JE TAK –
  KOT BI SE
  EX KP, ZK – STANE DOLANC – namaskiral – V BALETNO BALERINO !
  Kljub
  belim krilcem baletke
  – bi vsi takoj – prepoznali , PREPOZNALI,
  DA GRE ZA EX KP, ZK STANETA DOLANCA ! V baletni oblekci. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

 • Radolf Mitler

  Gliha skp’ štriha!

 • sodnikisozločinci

  Idi Amin, v mojem srcu igra afrika…

 • Branislav Valter

  Oh ti moj Titoslav, kako te imam jast rad…
  Skoraj tako kot Jansa v 70. Letih

 • Branislav Valter

  Le zakaj je Tito lahko bil diktator?
  Zato ker je imel podporo v clanih ZK.
  STRIK SO MU DRZALI TAKI KOT JANSA, GORENJAK, VASLE, ZVER IN VSI DRUGI KORISTOLIVCI TEDANJEGA CASA.

 • Laž ima kratke noge

  Glavno, da se vaš Janše zgleduje po Hitlerju, Mussoliniju, Paveliču, Horty-ju, Francu in ostalih carjih, pri katerih je na milijone ljudi umrlo v naravnih in avtomobilskih nesrečah. Nekateri so celo po nesreči umrli zaradi lastne nepazljivosti, ker so padli v jame ali pa so pozabili, da so astmatiki in so se zadušili v zaprtih prostorih. Pri določenem številu ljudi je celo prišlo do samovžiga. Nekateri so celo vstopili na napačne vlake in so se namesto v hotelih na počitnicah znašli v zdravju neprijaznem okolju. Na milijone jih je zaradi te lastne napake umrlo. Ogromno ljudi je umrlo tudi zaradi alergisjkih reakcij, saj je v tistih časih bilo neverjetno veliko število ljudi alergičnih na svinec.