fbpx

Mestne oblasti so homoseksualce dale na prednostno listo cepljenja proti covidu-19, ker pa so bili na spisku skupaj z odvisniki od drog in prostitutkami, so jih LBGT aktivisti obtožili homofobije

Fotografija je simbolična (Foto: Pixabay)

Ministrstvo za javno zdravje v mestu La Spezia v italijanski deželi Ligurija se je odločilo, da bo homoseksualcem omogočilo hitrejši dostop do cepiva proti covidu-19. Od LGBT skupnosti so deželne oblasti pričakovale pohvalo, a so jih napadli zaradi homofobije.

Ja, tanka je črta, ki loči progejevsko držo od protigejevske. Potrebno je biti previden kot strokovnjak za razminiranje, saj mimogrede stopiš na LGBT mino, vržen si v brezno homofobije.

Kot poročajo italijanski mediji, so želele biti mestne oblasti prijazne do pripadnikov LGBT skupnosti. Tako so se homoseksualci znašli v vrsti za cepljenje pred drugimi, toda skupaj z odvisniki od drog in prostitutkami. Zato so bile oblasti obtožene za “gnusno homofobijo”. Nekatere organizacije so celo napovedale, da bodo podale ovadbe zaradi diskriminaciji.

Vodstvo ministrstva za javno zdravje v La Spezii je pojasnilo, da je v svoj urnik cepljenja le prepisala obrazec iz uradnega dokumenta ministrstva za zdravje, objavljenega nekaj dni prej. Težava je bila v tem, da je ministrski dokument obravnaval vsa cepljenja in homoseksualce skupaj z odvisniki od drog in prostitutkami navedel kot skupino posebnega tveganja v primeru virusnih okužb. Ministrstvo je nato pojasnilo, da gre za dokument o darovanju krvi.

Janja Strah