fbpx

Meteorologi svarijo: Najhujše šele prihaja

Foto: printcsreen/Youtube

Oblasti so za sever Anglije, ki se bori s hudimi poplavami, izdale kar 30 opozoril pred hudimi poplavami. Meteorologi v sredo spet napovedujejo deževje in svarijo, da najhujše šele prihaja.

Oblasti ocenjujejo, da so sever Anglije prizadele najhujše poplave v zadnjih 70 letih, poleg 30 opozoril pred hudimi poplavami pa je v veljavi še 200 milejših opozoril. V zadnjih 24 urah so zabeležili rekordne vodostaje nekaterih rek, zaradi poplav pa je brez elektrike ostalo 3000 gospodinjstev, poroča BBC.

V mestu York, kjer je poplavljenih 500 domov, so odprli že drugi namestitveni center, poleg vojske pa je na terenu še 200 reševalcev. V kraju Leeds je pod vodo 1000 domov. Na britanskem otoku se s poplavami soočajo že mesec dni, od kar je pustošil vihar Desmond.

Na prizadetih območjih so že nastanjene dodatne sile, saj se je 300 vojakom včeraj pridružilo še 200 dodatnih vojakov, v pripravljenosti pa je še 1000 pripadnikov vojske.

Poplave v Yorku (Foto: epa)

Poplave v Yorku (Foto: epa)

Prizadeta območja bo obiskal premier Cameron

Danes bo najbolj prizadeta območja Yorkshira, Lancashira in Manchestra obiskal britanski premier David Cameron, ki je v izjavi za javnost že dejal, da “so narasle reke ustvarile posledice, kakršnim še nismo bili priča“. Napovedal je še dodatno zaščito pred poplavami in pohvalil delo reševalnih služb.

 

Vremenska napoved za naslednje dni slaba
Britanski meteorološki zavod je za današnji dan napovedal izboljšanje vremena,  v sredo pa znova napovedujejo padavine in nevarnost novih poplav. Zaradi tega so na severu Anglije, v Walesu in Severni Irski sprožili rumeni alarm.

Vlada v Londonu je za prizadete posameznike in podjetja napovedala sprostitev izredne finančne pomoči.

M. P.