fbpx

Microsoft: Dovolite Huaweiu kupovati ameriško tehnologijo

Foto: epa

Microsoftov najmočnejši vodja je označil ravnanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa do kitajskega telekomunikacijskega velikana Huawei kot neetično in neameriško. Odločitve o prepovedi pa bi po njegovo morali sprejemati le na trdni osnovi resnice, logike in pravne države.

Microsoft je od ameriških regulatorjev zahteval naj pojasnijo svojo odločitev, a je pogosto dobil odgovor: “No, če bi vedeli, kaj vemo, bi se z nami strinjali.”  Microsoftov odgovor na to pa je, tako Smith: “Super, pokažite nam, kaj veste, da se bomo lahko sami odločili. Tako deluje ta država.”

Smith opozarja tudi, da bo s prepovedjo, ki naj bi polno stopila v veljavo novembra, največ izgubil prav ameriški tehnološki sektor. Milijarde so na kocki, saj Huawei na leto za ameriško programsko in strojno  opremo porabi okoli 12 milijard dolarjev (okoli 11 milijard evrov). Ameriški velikani, vključno z Googlom, Intelom, Qualcommom, Nvidio in Facebookom, vsi na nek način dobavljajo Huaweiju. Ravno zato se veliko govori o tem, da ameriška podjetja precej pritiskajo na svojo vlado, naj omili stališče do kitajskega velikana.

Ameriške omejitve za Huawei bi lahko povzročile tudi globalni tehnološki razkol, kar je tvegano za ameriške velikane, ki dominirajo v industriji. Kitajsko podjetje se namreč pripravlja na predstavitev svojega prvega pametnega telefona brez ameriške tehnologije in je zaradi tega pospešilo iskanje alternativ ameriškim komponentam in strojni opremi.

Janja Strah