Migracije pokopale Rutteja

Nizozemski premier Mark Rutte je napovedal odstop. (Foto: AFP)

Drevi smo na žalost prišli do zaključka, da so razlike nepremostljive. Zato bom v kratkem kralju podal pisno izjavo o odstopu v imenu celotne vlade,” je sporočil nizozemski premier Mark Rutte.

Nizozemski premier Mark Rutte je v petek zvečer sporočil, da bo njegova vlada zaradi nesoglasij koalicijskih strank glede ukrepov za zajezitev migracij odstopila. Kot je pojasnil na večerni novinarski konferenci, so bile razlike nepremostljive.

Premier iz vrst desnosredinske stranke VVD je želel zaostriti omejitve pri združevanju družin beguncev. Število sorodnikov, ki bi lahko prišli na Nizozemsko, naj bi omejili na 200 na mesec. Krščanskodemokratska stranka Christen Unie naj bi tem načrtom ostro nasprotovala. Stranke so pogovore o tem začele že v sredo, pri čemer so poskusi, da bi rešili vlado, trajali pozno v noč. Še enkrat so se sestale danes, a kompromis, po katerem bi omejitve uvedli v primeru velikega števila migrantov, ni bil zadosti, da bi rešili vlado, so že pred Ruttejevo napovedjo o odstopu poročali nizozemski mediji.

Po poročanju medijev je Rutte zavzel strogo stališče do migracij, da bi ugodil desnemu krilu svoje stranke. Že dlje časa je bil sicer pod pritiskom glede tega vprašanja zaradi vpliva skrajno desnih strank v državi, še piše AFP.

Pričakovati je, da bo sedaj razpisal nove volitve, na katerih bo iskal nov mandat za svojo že peto koalicijsko vlado od leta 2010, navaja STA.

Sara Kovač