fbpx

Migrant, ki je preveč bolan, da bi delal. V Evropo pa bi pripeljal 20 otrok in tri žene

(Foto: STA)

Sirski migrant, ki je prišel v Evropo z ženo in 8 otroki, je dobil dovoljenje, da pripelje še 12 otrok in 2 dodatni ženi. 

Politiki na Danskem so ogorčeni nad azilno politiko v državi, ki je sirskemu migrantu Dahamu Al Hasanu dovolila, da je upravičen do več tisoč evrov koristi, ko bo njegova družina zopet združena. Pred dvema letoma je pobegnil z vojnega območja v Siriji in z ženo ter osmimi otroci prispel na Dansko. Nezaposleni migrant, ki trdi, da je preveč bolan, da bi lahko delal, sedaj čaka, da se mu pridruži še 12 otrok in dve ženi, ki so še vedno v Siriji. Vsi družinski člani bodo samo iz naslova otroškega dodatka danski proračun letno olajšali za 29 tisoč evrov, piše britanski Express.

Vsa politika zgrožena
Nekateri uradniki so resno zaskrbljeni nad tovrstno politiko, ki migrantom omogoča, da izkoriščajo socialno državo. Za dansko konservativno stranko je “primer begunca, ki zase pravi, da je preveč bolan, da bi delal in se učil danskega jezika, ter hkrati podpira 20 otrok, zelo problematičen”. Poleg tega menijo še, da se ne bi smelo več dogajati, da bi bile “dela boječe” osebe upravičene do tako velikih vsot denarja, zato pozivajo vlado, naj uredi zgorno mejo števila otrok, za katere neka oseba lahko jamči. V času varčevanja namreč ni pravično, da je nekdo, ki družbi ni prispeval ničesar, upravičen do tisočev evrov v obliki otroških dodatkov.

“Boli me hrbet in noga”
Številne vodilne politične stranke, vključno z dansko ljudsko stranko in socialnimi demokrati podpirajo tovrstne predloge o omejevanju otroških dodatkov. Sirec Al Hasan, ki je bil soočen s tovrstno kritiko, je lokalnim medijem zatrdil, da nima zgolj psiholoških problemov, temveč tudi fizične v obliki bolečin v hrbtu in nogah, kar mu onemogoča tudi učenje danščine.

Dance je razjezila tudi tožba, s katero je pet sirskih migrantov tožilo dansko vlado in zunanje ministrstvo zaradi strožje azilne politike, ki naj bi kršila njihove človekove pravice.

M. P.