fbpx

Migrant zadel 400 tisoč evrov na španski božični loteriji

Vsaka loterijska srečka stane 200 evrov, možno pa je kupiti tudi desetino srečke, ki se potem izplača v razmerju 400 tisoč evrov za vsakih 20 vloženih (foto: epa).

Brezposelnemu migrantu iz Senegala se je nasmehnila sreča na španski tradicionalni božični loteriji. Zadel je namreč kar 400 tisoč evrov.

Španska tradicionalna božična loterija, ki je potekala v torek, je bila letos skupaj vredna 2,2 milijardi evrov. Najvišjo nagrado, imenovano El Gordo, ki je letos znašala 452 milijonov evrov, si bo razdelila skupina prebivalcev obalnega turističnega mesta Roquetas de Mar, ki se nahaja na jugu pokrajine Almeria.

Mediji so medtem razkrili identiteto enega prav posebnega dobitnika. Njegovo ime je Ngame, gre pa za migranta iz Senegala, ki se je pred osmimi leti podal na nevarno pot preko morja iz Maroka, piše britanski Guardian. S prenatrpane lesene ladje ga je rešila španska obalna straža in je nato novo življenje zaživel v Španiji. Ker so ga nedavno odpustili in je bil brezposeln, se je odločil, da poskusi srečo v loteriji. Še kako se mu je izplačalo.

Loterijo igra kar 75 odstotkov Špancev
V skladu s tradicijo, ki se je začela pred več kot 200 leti, se vsako leto pred božičem milijoni Špancev zgrinjajo v vrste pred trgovinami, da bi kupili drage božične srečke. V tem obdobju naj bi loterijo igralo kar 75 odstotkov Špancev, ki za to skupaj zapravijo okrog 0,3 odstotka bruto domačega proizvoda, piše STA.

Vsaka loterijska srečka stane 200 evrov, možno pa je kupiti tudi desetino srečke, ki se potem izplača v razmerju 400 tisoč evrov za vsakih 20 vloženih. To si ljudje potem delijo s sodelavci, prijatelji ali družino, ki vsi skupinsko vložijo v isto srečko.

Tudi drugi najvišji dobitek v vrednosti 320 milijonov evrov gre v Almerio, in sicer v kraj Laujar s 1600 prebivalci. “Skoraj vsakdo v mestu bo dobil svoj delež in tudi če bo denar razdeljen med vse, bo še vedno šel ljudem, ki ga res potrebujejo,” je dejal župan kraja, medtem ko so prebivalci plesali na ulicah.

B. O.