To so migranti, ki so brutalno oropali in pretepli 97-letnico

Moški, ki so oropali in pretepli 97-letnico, nato pa poskušali oropati še 95-letnico (Foto: Youtube)

Moški, stari med 18 in 28 let, so se najprej pozanimali, kje živijo stare, nepokretne in osamljene ženske, ki bi jih lahko brez težav oropali. Poleti so vlomili v hišo ženske, stare 97 let, pojedli hrano in iz hiše odnesli dragocene predmete. Ker se je sredi ropa zbudila, so jo brutalno pretepli. Nekaj dni pozneje so poskušali podobno storiti v hiši 95-letnice, a jih je presenetila policija. Okrožno sodišče na Švedskem jim je sodilo šele v tem mesecu, ob tem pa razočaralo z nizkimi kaznimi.

Pred štirimi meseci se je 97-letna Elsa prebudila sredi noči. Bilo je ob treh zjutraj, ko je odprla oči in sredi sobe zagledala štiri arabske moške. V hišo so vstopili skozi kletna vrata, skrbno pobrali vse dragocene predmete in ji preprečili pobeg. Ko so opazili, da se je zbudila, so jo nasilno povlekli s postelje, jo pretepli, ji na vrat potisnili izvijač in grozili s smrtjo. Nato so pojedli še vso hrano iz hladilnika. Ko so odšli, so s seboj odnesli vredne stvari, kot so televizija, telefon in kreditne kartice, vzeli pa so tudi osebne predmete, kot so poročni prstani. Še isti večer so se ustavili tudi pri najbližjem bankomatu in začeli dvigovati denar. Zatem so na bankomat šli še osemkrat, skupno pa so dvignili več kot 1400 evrov.

Čez nekaj dni so moški vdrli še v hišo 95-letnice, a njej niso ukradli ničesar. Ko so želeli pobegniti, jih je na poti pričakala policija in jih aretirala, jim vzela vse, kar so želeli odnesti, in zasegla avtomobil, ki so ga pred nekaj dnevi vzeli Elsi. In zakaj so se odločili, da oropajo nemočni starejši ženski, stari 97 in 95 let? Eden izmed njih, Haiderat Salim, je kot negovalec na domu oskrboval starejše gospe in je zato točno vedel, kje živijo, da so v hiši same in da imajo v lasti ogromno dragocenosti, poroča švedski Skånska Dagbladet.

Tožilec zahteval osem let zapora, kazni pa so bile precej nižje
Moške so obsodili šele pred nekaj dnevi na okrožnem sodišču v mestu Malmö na Švedskem. Za rop, poskus ropa, goljufije in poskuse goljufije je tožilec zanje zahteval po osem let zapora, a so dejanske kazni na Švedskem precej nižje. Osemindvajsetletni Haiderat Salim je obsojen na pet in pol let zapora, 18-letni Aladdin Al Arabi je dobil dve leti in devet mesecev, 18-letni Mansour Alzafiri, ki je bil med ropom še mladoleten, je dobil leto in deset mesecev, 20-letni Mohammad Al Agawi pa je dobil štiri leta zapora, nato pa ga bodo za deset let izgnali iz države.

A. L.