fbpx

Migranti grdo lažejo glede svoje starosti

Slika je simbolična (Foto: epa)

“Ne vem točnega dneva in meseca njegovega rojstva, ampak je moj nečak in lahko vidim, da je star 16 let,” je za svojega nečaka dejal britanski rezident po rodu iz Afganistana. Za mladostnika se je sicer izkazalo, da je starejši, kot je navedel britanskim oblastem, lagali pa naj bi tudi drugi migranti. 

Britanski mediji poročajo o primeru migranta, ki je trdil, da je star 16 let, a so ga oblasti ujele na laži – v resnici je star 22 let. Omenjeni prosilec za azil je v Britanijo prispel iz taborišča v Calaisu. Neresničnost njegovih navedb pa je pokazala neka spletna stran za iskanje partnerjev, kjer je navedel višjo starost, kot jo je Afganistanec Haris Stanikzai zaupal lokalnim oblastem, navaja Express. Obdavčitev bo zaradi mladoletnih migrantov na Otoku višja, prav tako pa je zanimiv podatek, da pri nas financiranje enega migranta stane mnogo več kot dohodek nekaterih slovenskih državljanov.

Njegov stric: “Ne vem točnega dneva in meseca njegovega rojstva.”
Njegov profil na Linkedinu je sicer razkril, da je študent računovodstva in financ v Kabulu. O  njegovi resnični starosti je lagal tudi njegov stric, ki je dejal: “Ne vem točnega dneva in meseca njegovega rojstva, ampak je moj nečak in lahko vidim, da je star 16 let.” Omenjeni “16” letnik je bil sicer eden izmed prvih otrok, ki so jih preselili iz Francije v Britanijo iz zloglasnega taborišča Džungla. Ugotavljanje starosti v primeru Afganistanca pa je predstavljalo velik problem, ker le-ta pri sebi ni imel nikakršnih dokumentov, britanskim oblastem pa je povedal, da je rojen 1. januarja 1999.

Starost se preverja tudi na podlagi videza in obnašanja
V Britanijo so ga lokalne oblasti spustile zato, da bi lahko ponovno zaživel s svojim sorodnikom skupaj s 14-imi drugimi “otroci”, med katerimi so številni izgledali starejši od 18 let. Pri Afganistancu naj bi obenem njegovo starost preverili tudi na podlagi tega, kako izgleda ter kako se obnaša. Če bi bil prosilec za azil mlajši od 18 let, bi prejel posebne koristi, saj bi ga obravnavali kot otroka. Med drugim je Stanikzai za tamkajšnje medije povedal, da je edini preživeli izmed otrok iz svoje številčne družine – ki je preživel vojno v Afganistanu, pot v Evropo pa so mu pomagali najti tihotapci z ljudmi.

Če se ugotovi, da je “otrok” v resnici odrasel, se ga tako tudi obravnava
Do sedaj je Britanija sprejela že okoli 300 otrok, kot posledico odstranitve že omenjenega francoskega taborišča. Za tiste, ki pri sebi nimajo dokumentov, se določi, da so bili rojeni 1. januarja in sicer za tisto leto, za katero trdijo, da so se rodili. Če bo naknadno ugotovljeno, da so starejši od 18 let, se jih bo obravnavalo kot odrasle osebe.

Britanci mastno plačujejo za azilante, kako globoko pa država posega v slovenske žepe?
Britanci za oskrbo migrantov sicer prispevajo višje davke.  “Vsaj že dva meseca v javnosti govorim o tem, da vsak prosilec za azil slovenske davkoplačevalce stane 833 evrov na mesec. Običajno dodam, da je najnižja pokojnina za polno delovno dobo 434 evrov na mesec,” pa situacijo na Slovenskem opisuje Vinko Gorenak, medtem ko Vesna Györkös Žnidar pravi, da je ta znesek celo višji, in sicer 1500 evrov na mesec.

D. M.