fbpx

Migranti izginjajo iz nemških nastanitvenih centrov

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

V zadnjih nekaj mesecih je na stotine migrantov izginilo iz nastanitvenih centrov v Nemčiji, pogosto še preden so bili registrirani. Njihova izginotja puščajo oblasti v nevednosti, saj ne vedo, kje se nahajajo. Nov vidik begunske krize ni ostal neopažen, izginotja migrantov pa naj bi bila znak za državo, da je izgubila nadzor.

Ni se zgodilo prvič, da so begunci brez sledu izginili iz nastanitvenih centrov v Nemčiji, Spodnja Saška se je nedavno soočila z nenavadno visoko številko pobeglih migrantov. Okoli 700 ljudi od 4 tisoč, ki so zaprosili za azil in so jih namestili na severu Nemčije, je prejšnji mesec izginilo, kažejo podatki državne raziskave, ki jo je izvedel časopis Neue Osnabrücker Zeitung. Mnogi izmed njih niso bilo niti registrirani, kar je prvi korak v procesu pridobitve azila. Oblasti tako ne vedo, kdo so ti migranti in kje se nahajajo.

Enake stvari so se v nastanitvenih centrih dogajale že septembra in oktobra. Migranti imajo pravico do prostega gibanja in zapustitve nastanitvenega centra, je pojasnil minister za notranje zadeve Spodnje Saške Matthias Eichler in dodal: “Ne moremo vedeti, koliko migrantov se premakne na lastno pobudo.”

Nov vidik begunske krize ni ostal neopažen. “Izginotje beguncev naj bi bil znak za državo, da je izgubila nadzor,” je opozoril strokovnjak za migracije na univerzi v Osnabrücku Jochen Oltmer.

Zakaj migranti izginjajo?
“Migranti nam niso dali signala ali nam sporočili, zakaj zapuščajo nastanitvene centre, kaj jih motivira in napeljuje k temu,” je povedal profesor Oltmer.

Morda nekateri begunci niso pripravljeni ostati na podeželju ali pa se želijo pridružiti svojim sorodnikom in prijateljem, ki so razkropljeni po Nemčiji ali celo kateri drugi državi. Morda pa želijo najti bolj ugodno lokacijo, poroča nemški Deutsche Welle. Oblasti pravijo, da zakonske podlage za pridržanje prosilcev za pridobitev azila ni, prav tako pa jih varnostno osebje v nastanitvenih centrih ne zaustavlja.

Če migranti zapustijo nastanitveni center brez predhodne registracije in jih policija ustavi, je njihov status ponovno nelegalni migrant. To pomeni, da se celoten postopek registracije ponovi. Posledično mora biti registracija čim hitreje izvedena, kar bi moralo biti v interesu vseh, tako policije kot migrantov.

J. F.