fbpx

Migranti našli zakonsko luknjo, zdaj se jih bodo Nemci težko znebili

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Migranti v Nemčiji so našli zakonsko luknjo, ki jim omogoča, da delajo zločine – in se tako vsaj začasno izognejo izgonu iz države.

Nemčija bije bitko z migranti, ki jih mora zaradi zavrnitve azila vrniti v države njihovega izvora – teh je kar 219.000. Zvezna vlada sedaj išče načine za pospešitev procesa vračanja nezakonitih migrantov, a so ti odkrili zakonsko luknjo v sistemu, ki se je množično poslužujejo, poroča Dailycaller.

Minister za notranje zadeve Thomas de Maizeire poroča, da deportiranci pred izgonom v velikem številu delajo kazniva dejanja, ki jih priznajo, kar jim nato omogoči pravico, da ostanejo v državi toliko časa, kolikor traja celoten kazenski postopek.

Vlada želi vrniti 27 tisoč migrantov
Druga ovira za Nemčijo so države, iz katerih migranti prihajajo – te so namreč nepripravljene na sodelovanje pri izdajanju začasnih potnih listov, da bi se migranti lahko vrnili domov. Deportiranci tako dobijo začasne dovolilnice za bivanje, ki jim bivanje v državi omogočajo toliko časa, dokler se ne rešijo vse formalnopravne ovire za izgon.

Vlada pričakuje, da bo v letošnjem letu v države njihovega izvora vrnila 27.000 migrantov, kar je nekaj več kot v letu 2015. Število migrantov, ki bodo državo zapustili po svoji volji, pa se je povzpelo na 61.000.

M. P.