fbpx

Migranti povzročili silovite spopade, saj niso pričakovali izselitve iz šotorov sredi centra Pariza

Foto: epa

Pariz se sooča s še eno “džunglo”. V šotore na ulice je prišlo še nekaj tisoč migrantov, ki jim bodo najkasneje v začetku prihodnjega leta zgradili šest milijonov evrov vreden migrantski center v središču francoske prestolnice.

Prerivanja so izbruhnila malo za racijo, kjer so Afganistanci in Eritrejci poskušali rešiti svoje imetje. V francosko prestolnico je prejšnji teden prispelo na tisoče migrantov po uničenju migrantskega kampa v Calaisu, “Džungle”. Medtem ko so nekateri izmed njih osredotočeni na vzpostavitev novih migrantskih centrov v Franciji, nekateri izmed njih še zmeraj želijo v Veliko Britanijo.

Okoli 3.000 šotorov, ki so bili na novo postavljeni po množičnem preseljevanju, stoji okoli metrojske postaje Stalingrad, ki je blizu Gare du Norda, čudovite postaje, ki nudi dostop do največjih pariških atrakcij.

Šotori v sredi najlepše prestolnice na svetu
Novo nastalo stanje v Parizu pa je francoski predsednik François Hollande komentiral: “Takega stanja in kampov ne bomo več tolerirali. Izvedli bomo enako operacijo kot v Calaisu.” Policija pa sporoča, da bo operacija trajala minimalno en teden, preden se bo stanje stabiliziralo in bodo lahko umaknili šotore.

Tekom dogajanja v Parizu pa se bo odprl popolnoma nov javni center za migrante v Parizu, ki ga bo odprl Socialistični koncil ta teden. 6,6 milijona evrov vreden objekt, ki bo namenjen migrantom in bo štel okoli 400 postelj, bo stal v bližini baze Eurostat v prestolnici Francije. 

“Nihče od nas ni zahteval migrantskega centra pred našimi hišnimi vrati,” je načrt o gradnji migrantskega centra v središču Pariza komentiral Jean Brossard, ki na tem območju živi že več kot 30 let. “Vsi na tem območju se pritožujemo. Če ti ljudje želijo v Anglijo, naj se jih tja tudi pošlje,” še dodaja. Drugi pa za nastalo situacijo krivijo Socialistični koncil, ki naj bi odpirali kampe zgolj iz samovolje, saj naj ne bi imeli dolgoročnih posledic za begunsko krizo.

Po ulicah Pariza več kot 3000 šotorov
Center, ki naj bi imel tudi svoje nogometno igrišče, naj bi se sicer zaprl najkasneje v dveh letih. Še en center, ki se odpira, bo namenjen le za ženske z otroci, lociran bo v pariškem predmestju in zgrajen najkasneje v začetku prihodnjega leta. “Na območju metrojske postaje Stalingrad je bilo do nedavnega okoli 1.500 migrantov, zdaj se je to število povzpelo na 2.200,” je stanje v Parizu komentiral podžupan iz socialistične stranke Colombe Brossel.

Identifikacija “šotoristov” bo dolgotrajen proces
Na območje šotorov so poslali tudi policiste, katerih naloga je, da ločijo ilegalne priseljence od iskalcev azila. Izvajajo tudi razne preglede, s katerimi želijo najti ljudi, ki dejansko iščejo zatočišče v Franciji, in tiste, ki oboroženi čakajo na spopad in morajo biti pregnani. Taki bodo nemudoma izgnani iz države, sporočajo z lokalne policijske postaje.

Vendar pa nenadne evakuacije Stalingrada ne podpirajo humanitarni delavci, saj trdijo, da niso prejeli nobenega predhodnega opozorila in da policija nima pravice izvesti take operacije. Iz policije so sporočili še, da je med migranti prišlo do jeze in razburjenja, da nimajo dovolj časa, da poberejo svoje osebne stvari, zato je med njimi prišlo tudi do spopadov. 

K. Ž.