Migranti so preplavili Srbijo: “To ni več Srbija, to je Sirija”

Foto: AFP

Srbi so začeli patruljirati po gozdovih v bližini svojih domov, da bi odvrnili migrante, potem ko so jih nedavno našli na desetine opremljenih s strelnim orožjem in strelivom na podeželju ob meji države z Madžarsko.

Razočarani nad pristojnostjo srbskih oblasti so se prebivalci Hajdukova (madžarsko Hajdújárás), vasi blizu madžarske meje, v soboto zvečer odpravili na lastno patruljo v bližnji gozd.

Padale so granate

Neznanci so pred tem na družinsko hišo vrgli ročne granate, sumijo, da so bili storilci migranti ali tihotapci ljudi. Eksplodirali sta dve granati in povzročili škodo. Med večernim obhodom so skoraj takoj naleteli na skrivajoče se migrante, ki so nato pobegnili. Domačini pravijo, da jim pri tem oblasti ne pomagajo.

“Zmanjkalo nam je potrpljenja. Če policija ne bo ukrepala, bomo mi prevzeli nadzor, če bo treba, bomo zaprli avtocesto ali železnico, da jih ustavimo,” je jezen krajan dejal na vaškem zboru, kjer so se vsi strinjali, da jih je oblast razočarala. Menijo, da se migrantska kriza v njihovi skupnosti tako stopnjuje, da so potrebni drastični ukrepi za njeno rešitev.

Streljanje med migranti vsakodnevni pojav

“O tem ni mnenja. Na policiji je, da se odloči, kaj hoče. Ali naredijo red ali pa prebivalci nekaj naredijo,” je povedal domačin Sándor Balog.

Streljanje med migranti je v Hajdújárásu vsakdanji pojav. V petek zvečer pa obstaja sum, da so bili lokalni prebivalci morda tarča nezakonitih priseljencev ali tihotapcev ljudi. Pred vrati ene od hiš so počile ročne granate. Šrapneli so poškodovali stene objekta, ograjo in rastlinje, na srečo ni prišlo do tragedije. Stanovalci so domov prispeli le nekaj minut kasneje.

“To je nepredstavljivo. To ni več Srbija, to je Sirija. Nič drugega ne moremo reči. Ne moremo prosto hoditi, ne moremo se premikati, oni pa hodijo naokrog z orožjem, mečejo granate. Ne samo pri nas, tudi drugod,” je dejal Sándor Balog.

Domačini so začeli patruljirati sami

Domačini so se tudi dogovorili, da bodo šli v gozdove in po potrebi odstranili ilegalce. Končno so se odločili, da nehajo čakati in takoj ukrepajo.

Ljudje na tem območju so zbirali vse, kar so našli v taboriščih za nezakonite priseljence. Prinesli so tudi blazine, šotore, kable, oblačila, hrano in nože ter se dogovorili, da bodo podobne akcije organizirali tudi v prihodnje, da se bodo postavili zase in drug za drugega.

I. K.