fbpx

Migranti so se spopadli med seboj in požgali migrantsko taborišče v Franciji do tal

Spopad med kurdskimi in afganistanskimi migranti je povzročil popolno uničenje migrantskega taborišča Grande-Synthe v Franciji in več ranjenih. Po besedah očividcev je taborišče “požgano do tal”.

V migrantskem taborišču zunaj mesta Dunkirk je prišlo do spopadov med kurdskimi in afganistanskimi migranti, in sicer zaradi domnevnih diskriminatornih pravil o namestitvah. Afganistanski migranti naj bi bili nesrečni, ker so morali uporabljati skupne kuhinje, medtem ko so Kurdi spali v svojih bungalovih.

Prerivanja med prebivalci taborišča so se začela v večernih urah in so hitro prerasla v nasilne pretepe, v katerih je bil uporabljen tudi nož. Šest ljudi so morali zaradi vbodnih ran odpeljati na zdravljenje v bližnjo bolnišnico.

Spopad pa se ni dogajal samo znotraj taborišča, temveč tudi zunaj njega. Nekateri migranti so bili tako zagreti v pretepu, da so nadaljevali do ceste, kjer je enega povozil avto. Policija je nato objavila, da je bilo v pretepu udeleženih kar 150 migrantov, pri zajezitvi neredov pa so morali tako znotraj kot zunaj taborišča uporabiti solzivec, piše RT.

Nič ni ostalo, razen kupa pepela
Vzrok požara, ki je povsem uničil taborišče, kjer je domovalo 1.500 migrantov, še preučujejo. Zaradi posledic ognjenih zubljev pa so morali oskrbeti deset ljudi, požganih je bilo 20 lesenih hišk, še poročajo gasilci. “Nič ni ostalo, razen kupa pepela,” je dejal Michel Lalande in dodal, da bo nemogoče namestiti nove hiške na mesto, kjer so bile postavljene pred tem. Migranti, ki so izgubili bivališča, so nameščeni v začasne objekte.

Foto: Twitter

Vlada je sicer že pred mesecem zavzela stališče, da bodo premestili taborišče, ki ga je postavila nevladna organizacija Zdravniki brez meja, takoj ko bo to mogoče, saj se spopadi med migranti in policijo redno dogajajo.

C. Š.