fbpx

Migranti so si protestno zašili usta – ne strinjajo se z zaprtjem migrantskega taborišča

Foto: epa

V francoskem mestu Calais, kjer stoji ogromno migrantsko taborišče – znamenita “Džungla” -, že mesece tabori več ljudi. Ti se želijo prebiti na Otok, a oblasti center počasi zapirajo, meje pa imajo zaprte. Zato je danes več Iračanov protestiralo tako, da so si zašili usta. Obenem so se opremili z napisi “Stop, policija” in “Kje so človekove pravice?” in tako pokazali svoje nasprotovanje ravnanju oblasti v Calaisu.

Francoske oblasti namreč od ponedeljka odstranjujejo južni del tamkajšnjega migrantskega taborišča, ki se ga je zaradi izredno slabih bivalnih pogojev prijelo ime Džungla. Prvi migranti so si usta zašili že v sredo, danes pa so se jim pridružili še drugi, poroča STA. Francoske oblasti so njihove skrajne poteze označile kot povsem neupravičene.

Dela spremljajo okrepljene policijske enote, med drugim opremljene z vodnim topom, saj so razmere napete – tam so že izbruhnili številni izgredi in pretepi.

Po navedbah oblasti naj bi sicer zaprtje Džungle prizadelo od 800 do tisoč ljudi, a humanitarne organizacije ocenjujejo, da je to število občutno višje. V Parizu so obljubili, da bodo prebivalce taborišča namestili po centrih drugje po državi, a mnogi Calaisa nočejo zapustiti, saj je to najugodnejša točka, če se želijo nezakonito prebiti prek Rokavskega preliva.

A. D., STA