fbpx

Migranti v Bolgariji zažigajo avtomobilske pnevmatike in mečejo kamenje v policiste in gasilce

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Okrog 1500 migrantov je v največjem migrantskem taborišču, ki se nahaja na bolgarsko-turški meji, pričelo z izgredi. Bolgarska policija je sporočila, da so migranti zažgali avtomobilske pnevmatike in metali v kamenje v 250 prisotnih policistov in gasilcev.

Nina Nikoleva, tiskovna predstavnica bolgarske policije, je povedala, da je do izgreda prišlo, ker se migranti ne strinjajo z prepovedjo, ki nalaga, da ne smejo zapustiti območje migrantskega centra ter dodala, da je situacija pod nadzorom. “Trenutno potekajo pogajanja med nezadovoljnimi migranti in državno agencijo za begunce.”

Posnetki bolgarske televizije bTV so razkrili, da so se morali policisti zaradi nasilne narave migrantov, poslužiti celo uporabe vodnega topa. V ozadju pa je bilo mogoče opaziti tudi oblak črnega dima, kar jasno razkriva nasilno plat migrantov, ki ne cenijo pomoči, ki jim je dana.

Dotični migrantski center, v katerem je nastanjenih 3.000 migrantov, je od prejšnjega meseca dalje prizorišče protestov, ko je več sto migrantov afganistanskega porekla zahtevalo, da jim pustijo nadaljnje potovanje proti zahodnemu delu Evrope.

Migranti želijo na vsak način nadaljevati pot proti Zahodu
Trenutno je v najrevnejši državi članici Unije ujetih okrog 13.000 migrantov, ki so večinoma afganistanskega porekla. Kljub temu, da se je uradno zaprla balkanska migrantska pot, še vedno manjše skupine migrantov poskuša na vsak način prečkati to območje z namenom, da pridejo v “obljubljeno” deželo.

N. Ž., STA