fbpx

Migranti v Nemčijo niso prinesli novega gospodarskega čudeža

Foto: epa

“Migranti so lahko temelj novega nemškega gospodarskega čudeža.” Tako je septembra lani, potem ko je nemška kanclerka Angela Merkel odprla vrata za več kot milijon migrantov iz Bližnjega vzhoda, napovedal prvi mož avtomobilskega velikana Daimler Dieter Zetsche. Prihodnost ga je postavila na laž.

To so visokomotivirani ljudje, je o sto tisočih migrantih oziroma prosilcih za azil, ki so od poznega poletja po tako imenovani balkanski poti drveli proti Nemčiji, dejal Zetsche. “Ravno takšne ljudi iščemo pri Mercedesu,” je poudarjal prvi mož Daimlerja. Zagovorniki sprejemanje migrantov so njegove besede radi navajali v podporo politiki odprtih vrat. Tudi Merklova je rada slišala te besede.

Večina prosilcev za azil je vsaj 15 let živela na račun davkoplačevalcev
Nasprotnega mnenja je bil Nizozemec Marijn Dekkers, nekdanji prvi mož nemškega farmacevtskega velikana Bayer. “Preden bo velika večina teh prosilcev za azil popolnoma neodvisnih od države, bo minilo še vsaj 15 let,” je svaril Nizozemec, ki je opozarjal zlasti na to, da je velika večina migrantov neusposobljenih za nemški trg dela.

30 največjih nemških podjetij lani zaposlilo le 54 azilantov
Zdaj je jasno, da je imel prav Nizozemec, medtem ko se je Zetsche motil. Po zadnjih podatkih, ki jih navaja nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, je od več kot milijon migrantov, ki so prišli lani v Nemčijo, le 54 dobilo službo v podjetjih, ki spadajo v skupino 30 največjih nemških podjetij na borzi (tako imenovani 30 DAX). Poleg tega je teh 54 migrantov oziroma prosilcev za azil dobilo delo le v treh od 30 največjih nemških delniških podjetij.

Podjetja iščejo delovna silo …
50 prosilcev za azil je dobilo delo v Deutsche Post in po dva v SAP-u in Mercku. Pri tem je verjetno z državo povezana Deutsche Post 50 prosilcev za azil zaposlila le na pritisk države, ne pa iz resničnih potreb po tej delovni sili. Skupaj sicer podjetja, ki spadajo v skupino 30 DAX, zaposlujejo 3,7 milijona ljudi. Zanimivo je, da imajo ta podjetja odprtih okoli 2.700 delovnih mest za prakso, a je od teh nezasedenih okoli 80 odstotkov.

… toda migranti so premalo usposobljeni
To dokazuje, da migranti, ki prihajajo v Nemčijo, niso usposobljeni za ta delovna mesta. Po nemških statističnih podatkih okoli 75 odstotkov migrantov, ki so prišli v državo lani, nima nobene formalne izobrazbe, komajda kdo tudi obvlada nemščino.

Aleš Žužek