fbpx

Migrantka razkriva, zakaj imajo migranti pametne telefone

Foto: epa

Utrujeni, lačni, z doniranimi oblačili in brez velike količine prtljage se migranti odpravljajo na dolgo pot proti Evropi. A skoraj vsi imajo s seboj pametne mobilnike. V sprejemnih centrih je poleg v vrstah za hrano največja gneča prav ob polnilnikih telefonov in električnih priključkih. Sirska migrantka Hala sedaj razkriva, zakaj je temu tako. 

”To je vse, kar imam. Moja celotna družina, moj celoten svet je na tem telefonu,” je povedala ustvarjalcem dokumenarne oddaje britanskega kanala Channel 4.

Hala je iz Sirije pobegnila skupaj s svojimi hčerkami, potem ko so njenega moža ugrabili pripadniki Islamske države. Sedaj živi v Nemčiji in se boji, da se ne bo mogla nikoli vrniti. ”Preko tega telefona imam lahko edini stik z domovino in možem,” je dejala.

”Zato telefon nenehno držim v roki. Kamorkoli grem, ga imam pri sebi. Postal je moj celoten svet,” je dejala Sirka. Pametne telefone uporabljajo tudi za lajšanje poti z GPS-navigacijo, hkrati pa preko interneta preverjajo najnovejše informacije glede stanja v posameznih državah na njihovi poti, še poroča Index.

M. G.