fbpx

Migrantom na Švedskem stalno prebivališče ne bo več tako lahko dosegljivo

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Švedska velja za eno od evropskih držav, ki je z odprtimi rokami sprejemala nezakonite migrante. Kaj kmalu so Švedi na lastni koži občutili, kako je, če v državo sprejmeš preveč ljudi z drugačnimi kulturnimi vzorci, ki se povrhu niso pripravljeni asimilirati v večinsko družbo. Očitno pa se za migrante, ki hrepenijo po Švedski, obetajo spremembe. V veljavo so namreč stopila nova pravila glede migracij, na račun katerih so izdana dovoljenja za prebivanje v državi časovno omejena in ne trajna.

Zakon je prejšnji mesec potrdil švedski parlament. Nadomešča začasno zakonodajo, ki je bila sprejeta pred petimi leti z namenom, da bi znižala rekordno število prošenj za azil. Pred spremembami leta 2016 je skandinavska država od leta 1984 dalje prosilcem za azil praviloma vedno izdajala dovoljenja za stalno prebivališče.

Preberite tudi: Tempirana bomba Švedska

Nova pravila, ki jih je konec aprila predlagala vlada Socialnih demokratov in Zelenih, to normo postavljajo na glavo. Dovoljenja za bivanje bodo obnovljena le, če še vedno veljajo okoliščine, v katerih so bila prvič izdana. Prav tako se uvaja možnost preverjanja znanja iz švedskega jezika in poznavanje področja državljanske vzgoje za vse, ki želijo dlje časa ostati v državi.

Minister za pravosodje in migracije Morgan Johansson je sprejetje zakonodaje konec junija označil za velik uspeh. Toda nekatere skupine za zaščito pravic so izrazile zaskrbljenost zaradi bolj “restriktivne” politike. Pri Amnesty Švedska so v znak protesta izjavili: “Posledice novega migracijskega zakona bodo, da se bodo žrtve težje osredotočile na integracijo, postale del švedske družbe in vstopile na trg dela. Hkrati bo švedska agencija za migracije prisiljena vložiti velika sredstva v ponovno odločanja glede bivališča prosilcev za azil.”

Foto: epa

Na dovoljenje bodo dlje časa čakali tudi delavci migranti, strokovnjaki in obiskovalci
Zakonodajne spremembe zadevajo vse, ki pridejo na Švedsko z delovnim, študentskim ali družinskim vizumom in iščejo v državi stalno prebivališče. Tisti, ki na novo prispejo morajo v državi živeti vsaj tri leta, preden so obravnavani za pridobitev dovoljenja za stalno prebivališče. Ljudje, ki se preselijo na Švedsko, da bi se pridružili družinskemu članu, bodo samodejno prejeli le začasno prebivališče. Dokazati morajo tudi, da se lahko preživijo z doseganjem dohodkovnega praga v višini 8.287 kron (približno 809 evrov) na mesec za leto 2021. Edina izjema tega pravila velja za državljane Švedske, EU ali Švice, ki si želijo k sebi pripeljati zakonca ali partnerja.

Zaskrbljenost zaradi te poteze je izrazil tudi konzorcij švedskih akademikov, poroča Euronews. V obsežnem poročilu o predlogih je krovna skupina zapisala, da se mnogi raziskovalci, ki niso iz območja EU in Evropskega gospodarskega prostora, prihajajo na Švedsko z namenom, da bi se dokopali do stalnega prebivališča. Po prepričanju skupine bi lahko sprememba zakonodaje privedla tudi do nezaželenega “bega možganov”.

Nina Žoher