fbpx

Migrantska povodenj: V Lampedusi zabeležili nov rekordni prihod migrantov

Prihod migrantov na Lampeduso. (Foto: EPA)

Na italijanskem otoku Lampedusi so zabeležili nov dnevni rekord v številu migrantov. Samo v soboto je na obali otoka, ki leži med Tunizijo in Italijo, pristalo 1000 migrantov. Slednji so na otok prispeli s 46 čolni, nevladna organizacija SOS Mediteran pa jih je v Sredozemlju pobrala še dodatnih 466. Večina migrantov ima tunizijsko državljanstvo. 

Rekordno število migrantov na obali Lampeduse še ne upošteva migrantov, ki so pristali na drugih otokih. Še dodatnih 340 prihodov so zabeležili na otoku Pantellaria, 99 pa jih je prispelo do sicilijanskega pristanišča Messina. V pristanišče jih je pripeljala ladja Open arms (odprte roke), ki je v lasti nevladne organizacije Proactiva Open arms. V južnoitalijansko deželo Apulija je na krovu jadrnice v soboto prispelo 92 migrantov. V deželi Kalabrija se je izkrcalo več kot 200 migrantov.

Povečano število prihodov migrantov pa beležijo tudi v Veliki Britaniji. Britanske oblasti sporočajo, da je v letošnjem letu na otok prispelo nekaj več kot 25 tisoč migrantov. Tudi na “otoku” se približujejo rekordnemu številu dnevnih prihodov. V soboto so zabeležili 915 prihodov, medtem ko je bil rekord postavljen teden dni nazaj, ko je Rokavski preliv prečkalo 1295 ljudi v 27 čolnih. Sicer so Britanci samo v avgustu zabeležili 8747 prečkanj Rokavskega preliva, 3733 v zadnjem tednu, poroča STA.

Britanske oblasti skušajo zmanjšati število prihodov z zaostritvijo zakonodaje, ki targetira tihotapce, dgovorne za  večino prečenj kanala. Zaradi visokih stroškov med obravnavo prošenj za azil in nastanitvijo migrantov, je prav tako napovedana preselitev migrantov v Ruando v sklopu velikega relokacijskega plana. Namen premestitve je tudi odvračanje posameznikov, ki bi želeli na otok ilegalno v prihodnje.

Španska ladja Opean Arms uno. (Foto: epa)

Nevladne organizacije glavni igralci
V središču migrantskega navala so nevladne organizacije, ki upravljajo s t. i. reševalnimi ladjami, s katerimi, vsaj tako trdijo, rešujejo migrante pred utopitvijo, hkrati pa so močan dejavnik, zaradi katerega se migranti že v prvi vrsti odločajo za tvegano pot čez Sredozemlje. Številne izmed teh organizacij so se v preteklosti znašle pod udarom italijanskih oblasti, saj so bile osumljene ne le pomoči pri ilegalnih migracijah, temveč tudi aktivnega dogovarjanja s tihotapci glede lokacije, časa in drugih podrobnosti, povezanih z organizacijo nepovabljenih prihodov.

Andrej Žitnik